objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 4. marec 2013 ob 06:37

Dilema Senka Pličaniča. Gregor ali Janez, takoj minister ali nova stranka?!
Želi si ostati v politiki. Bivši minister za pravosodje in javno upravo razmišlja, ugiba ter preračunava, kaj se mu politično bolj splača
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko Državljansko listo čaka "usodna" razprava o vstopu v novo vlado Alenke Bratušek, nekdanji minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, sicer po novem tudi programski tajnik Državljanske liste, razmišlja, ugiba ter preračunava, kako nadaljevati politično kariero. Po različnih kanalih sprašuje tudi strokovnjake za politični marketing, kaj mu je storiti.
Bil naj bi pred veliko dilemo, kaj se mu politično "bolj splača"? Ali spet postati minister, kar mu "ponuja" Gregor Virant, ali pa ustanovitev "nove" liberalne stranke, kar bi lahko poskusila z Janezom Šušteršičem.
Po načrtu Gregorja Viranta, ki ga preigrava s pogajalci Pozitivne Slovenije, bi Senko Pličanič postal minister za pravosodje, Virant pa najraje minister za notranje zadeve, in po novem tudi za javno upravo. Gregorja Viranta naj bi sicer nekateri nagovarjali, naj prevzame resor za infrastrukturo in prostor, toda viri pravijo, da je popolnoma "zapel" za notranje ministrstvo. Zakaj, ni znano, saj se ve, da na tem resorju skoraj ni moč "delati" kariere.
Je pa Virantu popolnoma jasno, da mora Pličaniču urediti ministrski resor, sicer bo Senko Pličanič, ki na vsak način želi nadaljevati politično kariero, dokončno prebegnil na stran Janeza Šušteršiča. Tako Pličanič na tej točki Viranta dobro "drži v šahu." Številni so sicer izjemno skeptični do možnosti, da bo šel Janez Šušteršič ustanavljati novo stranko, kar je blazno zapleten projekt. Eni ga prej vidijo na "udobnejši" poziciji, podobni vlogi - prav tako nekdanjega ministra - Mateja Lahovnika, to je kot atraktivnega, zelo odmevnega ter citiranega komentatorja političnih in ekonomskih dogajanj.
Da bi Janez Šušteršič (lahko) postal lider slovenske desnice, kar je minuli teden "propagirala" novinarka in urednica časnika Finance Simona Toplak, pa je bolj podobno znanstveni fantastiki. Si pa zato treznejši analitiki slovenske politike (mednje se uvršča tudi avtor teh vrstic) nekdanjega ministra za finance mirno predstavljajo kot prvaka nove liberalne stranke, ki bi na parlamentarnih volitvah lahko dobivala med 4 in 6, morda celo 8 odstotkov volilnih glasov. Je pa takšna stranka projekt, ki bi Gregorja Viranta ter preostanek razpadle Državljanske liste definitivno pustil pred vrati državnega zbora.
Gregor Virant (mimogrede, prejšnji teden je tabloidnim revijam zaupal, kako si je privoščil krajši smučarski dopust) si vlado Alenke Bratušek sicer predstavlja "na polno", pravijo moji viri iz Državljanske liste, to je do konca tega mandata, do 2015. Pri njem menda tudi ni (več) dileme, da bo Državljansko listo zapeljal v njeno vlado. Po njegovem pogajalskem načrtu Slovenski državni holding ostaja (pač nekoliko modificiran), slaba banka pa ne ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Senko Pličanič Gregor Virant Janezom Šušteršičem Mateja Lahovnika Simona Toplak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dilema Senka Pličaniča. Gregor ali Janez, takoj minister ali nova stranka?!