objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 2. marec 2013 ob 08:23

Desni Erjavec, čist ko suza, ostaja šef Desusa. Recept: pridi na Dražgoše!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Stari-novi predsednik Desusa Karl Erjavec je na včerajšnjem volilnem kongresu stranke (spet) dokazal, da je res velemojster politične drame. Tudi nenavadno dolgo štetje volilnih lističev, ki je trajalo dobri dve uri (vmes pa so se razširile govorice, da imata Erjavec in prvi protikandidat za šefa stranke Ljubo Jasnič enako število glasov, zato naj bi prišlo do "zapleta"), je sodilo zraven ter zgolj potrjuje prej zapisano tezo.
Čisto vse na kongresu, ki se je začel točno ob 10. uri dopoldne v ljubljanskem hotelu Mons, je bilo v znamenju volitve predsednika stranke. Končali so pozno, šele po osmi uri zvečer, pa nobenega od teh "poličnih upokojencev" ni zadela kap. "Svaka jim čast!"
Karl Erjavec je zadnje dni, ko se je malce "umaknil" iz javnosti, deloval skrajno zakrbljeno. Vsaj navidezno. Insajderji znotraj Desusa me namreč prepričujejo, da je to njegova "poza". Ko ga je strah, se dela majhnega in skromnega, kot Kalimero, po drugi strani pa zna biti blazno neugoden.
In tako je bilo tudi na kongresu. Meta Vesel Valentinčič, predsednica ljubljanskega Desusa, in zdaj že bivši generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, sta Erjavca sprva hotela zrušiti "statutarno". Ljubljanski odbor stranke je predlagal spremembo statuta in zahteval drugačne volitve predsednika stranke. Po njihovem predlogu bi zmagal tisti, ki bi prejel "absolutno" večino glasov. Zdaj v statutu piše tako, da zmaga tisti, ki dobi (samo) največ glasov. Predlagana sprememba statuta bi Erjavca, tehnično gledano, spravila vsaj v drugi krog, kjer bi se pomeril z Jasničem ali Vesel Valentinčičevo, eden od teh dveh kandidatov pa bi razpolagal z izkupičkom vseh glasov proti Erjavcu. To je bil preprost "načrt" premagati Erjavca, ki pa se ni izšel.
Čeprav se je Karl Erjavec, ki je za govorniškom odrom nastopil - jasno - proti spremembi statuta, kot pravnik blamiral (trdil je namreč, da mora spremembo statuta po zakonu o društvih verificirati ministrstvo za notranje zadeve, drugi pa so ga hitro podučili, da Desus ni društvo, ampak politična stranka, ki deluje po zakonu o političnih strankah), so predlagatelji predloga pogoreli. Za spremembo načina volitev se je izreklo 85 delegatov, 100 jih je bilo proti.
Po glasovanju so se po kuloarjih sicer širile govorice, da je bilo štetje rok ter glasovnic (glasovanje je bilo namreč javno) "malo mutno", saj sta ga šteli "dve Erjavčevi ljubici," ena iz Koroške, druga pa iz južne Primorske, toda Karl Erjavec je dosegel veliko (morda celo ključno) etapno zmago na poti do ponovne izvolitve za predsednika stranke.
Po tej etapi mi je Erjavec dejal, da ni samo prepričan v končno zmago, ampak tudi v število glasov.
"Dobil bom najmanj 51 odstotkov glasov, in to po črnem scenariju. Jaz poznam stranko, imam preštete glasove," se je pohvalil.
Zadnji, ki je imel tako "natančno preštete glasove" na kongresu neke stranke, je bil zdaj že pokojni starosta slovenske politike in bančništva Niko Kavčič, ko je oktobra leta 2005 poskrbel za zmago Jelka Kacina na kongresu LDS.
Ni pa jasno, zakaj se Ljubo Jasnič in Meta Vesel Valentinčič (spomnimo, pred leti je bila generalna sekretarka LDS, prav pod Jelkom Kacinom) po propadu ljubljanskega predlog o načinu volitev nista "zmenila" za odstop enega od njiju, ki bi svoje glasove potem predal drugemu. Tako pa sta izpadla kot dva velika politična diletanta. Jasnič je sicer nekaj napovedoval, da bo odstopil, če način volitev ne bo spremenjen, toda v taboru Mete Vesel Valentinčič se čudijo, zakaj potemtakem Ljubo Jasnič ni javno podprl predloga ljubljanskega odbora. Prepričani so namreč, da bi predlog uspel, če bi ga za govorniškim odrom podprl tudi Jasnič. Še več, pravijo, da je Ljubo Jasnič celo predlagal Meti Vesel Valentinčič, naj od kandidature odstopita - oba?
No, nič od tega, je pa zato štartal veliki šov Karla Erjavca. Njegov predvolilni govor je bil "remek delo", vsaj za retorično blazno podhranjeno slovensko politično sceno, čeprav govornik kot Bill Clinton pa še vedno ni ...
Korupcija? Jaz sem čist ko suza!
Očitajo mi, da sem prebrisan in zvit? Seveda sem prebrisan in zvit, zato smo z Desusom toliko dosegli.
Avtokratski način vodenja? Saj smo imeli kar 30 sej izvršilnega odbora. Če bi bil avtokrat, jih ne bi skliceval, ampak bi odločal sam, tako pa smo se vse odločali skupaj?
Prisotnost na proslavah NOB? Bil sem ter govoril na šestdesetih proslavah, tudi na Dražgošah. Tebe, Meta (Vesel Valentinčič), pa nisem videl na Dražgošah.
Meta Vesel Valentinčič je nastopila izjemno slabo. Njen predvolilni govor je spominjal na retorični fiasko Patricka Vlačiča na lanskem kongresu Socialnih demokratov v Kočevju, kjer je Vlačič hotel premagati Boruta Pahorja in Igorja Lukšiča ter postati predsednik SD-ja. Ko je Meta Vesel Valentinčič prosila za dodatnih pet minut, so ji to možnost odrekli. Ostala je celo brez aplavza, ki pa ga je Ljubo Jasnič po svojem nastopu vendarle dobil. Seveda pa ne takšnega kot Erjavec.
Rezultat pa, vsaj za Ljuba Jasniča, sila neprijetno presenečenje. Jasnič je dobil samo 39 glasov, Meta Vesel Valentinčič 62, Karl Erjavec pa 114. Točno toliko, kot sta mi jih napovedala njegova podpornika, bivši in najverjetneje ponovni minister za zdravje Tomaža Gantar, ter legendarni mariborski politik in medijski podjetnik Janez Ujčič. Oba sta prognozirala, da bo Erjavec pokasiral med 100 in 120 glasovi.
Vseh 39 glasov za Ljuba Jasniča tudi pomeni praktično konec njegove kariere v Desusu, po objavi volilnih rezultatov je ostal celo brez - komentarja. Koga bo Erjavec postavil za novega generalnega sekretarja stranke, še ni znano
Politični padec Karla Erjavca so si (no, če Erjavec - slučajno - ne bi spet postal predsednik stranke, bi se vrnil v državni zbor, kjer bi mu Franc Jurša odstopil mesto vodje poslanske skupine), kar zadeva bodočo vladno koalicijo, potihoma želeli tudi v Pozitivni Sloveniji in stranki Socialnih demokratov, torej "levica".
V SDS pa zato, ker je pomagal sesuti vlado Janeza Janše.
Pri tem je bizarno dejstvo, da je Karla Erjavca (ki bo znotraj levosredinske vlade Alenke Bratušek ponovno prevzel ministrski resor zunanjih zadev) za svojega predsednika izvolila stranka, ki želi in hoče biti na - levi(!), čeprav je Erjavec od vseh treh pretendentov za predsedniško funkcijo zanesljivo najbolj na - desni! Milan Kučan in tako imenovana levica pa v nemočni jok.
P.S. Avtopark delegatov na kongresu Desusa pred hotelom Mons je bil vsaj desetkrat "slabši" od parkiranih avtomobilov politikov Državljanske liste, ki svoje kongrese prav tako organizira v hotelu Mons.
Ni bilo hostes, na voljo so bili le voda, kava in rogljički ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Ljubo Jasnič Meta Vesel Valentinčič Niko Kavčič Jelka Kacina bill clinton Patricka Vlačiča Boruta Pahorja Igorja Lukšiča Tomaža Gantar Janez Ujčič Franc Jurša Janeza Janše Alenke Bratušek Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Desni Erjavec, čist ko suza, ostaja šef Desusa. Recept: pridi na Dražgoše!