objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 28. februar 2013 ob 06:07

Bratuškova 55, Veber 52. Ni panike, koalicija že dogovorjena, Janše ni več
Nova vlada. Jani Möderndorfer šef kabineta? premierke ali politični komisar vlade, Igorja Lukšiča pa med ministri verjetno ne bo, menda zato, ker želi zmagati na prihodnjih volitvah
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pri sinočnjem glasovanju za novega predsednika državnega zbora ter novo predsednico vlade kakšnih presenečenj ni bilo. Janko Veber je dobil 52 glasov (enako kot januarja lani - Gregor Virant), Alenka Bratušek, prva ženska premierka v samostojni Sloveniji, pa 55. Njen večji izkupiček volilnih glasov gre na rovaš glasovanja dela poslanske skupine Slovenske ljudske stranke, ki je zanjo glasovala zato, ker naj bi bila konstruktivna nezaupnica pot do predčasnih volitev.
Janez Janša, skratka, ni več predsednik vlade, je pa njegova vlada dolžna opravljati "tekoče posle" do imenovanja nove.
Mimogrede, prav na dan izvolitve Alenke Bratušek ter padca Janševe vlade je komisija za preprečevanje korupcije Janeza Janšo kazensko ovadila tožilstvu zaradi suma kaznivega dejanja "žaljive obdolžitve", mednarodno združenje slovenskih pisateljev PEN pa ga je izključilo iz svojih vrst.
Morebitna skrb, bojazen ali celo privoščljivost, da Alenki Bratušek ne bi uspelo sestaviti vlade, je po (mojih) zadnjih informacijah praktično odveč. Koalicija naj bi bila praktično dogovorjena že pred vložitvijo konstruktivne zaupnice, zdaj gre samo še za finese.
Tudi Janez Šušteršič, bivši minister za finance ter podpredsednik Državljanske liste, naj bi se iz nadaljnih koalicijskih pogajanj izločil zato, ker je ocenil, da trenutno (še) nima večine v stranki, njegovo pravočasno osebno distanciranje od prihodnje vlade "Bratušek-Lukšič-Virant" pa zanj pomeni tudi premišljeno izhodišče za nadaljevanje njegove politične kariere.
Nekaj podobnega naj bi premišljeval tudi predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič, ki zelo verjetno?! sam fizično ne bo šel v vlado. Menda zato, ker je minister za šolstvo, znanost in šport "že bil" pri Borutu Pahorju, hkrati pa mu je "jasno", da če želi zmagati na prihodnjih volitvah, potem taktično on skoraj "ne sme" biti v tej vladi. Bi se pa to zagotovo spremenilo, če bi Lukšiču ponudili ministrstvo za zunanje zadeve.
V novi vladi Alenke Bratušek naj bi Pozitivna Slovenija imela pet ministrskih resorjev, Socialni demokrati 3 (plus predsednika državnega zbora), Državljanska lista in Desus po dva, ministrstvo za kulturo pa bi dobila civilna družba.
Med kakor novimi "vladnimi imeni" se pojavlja Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije, ki naj bi postal šef kabineta! Alenke Bratušek. Če to zares drži, gre za precej brihtno potezo iz kroga Gregorja Golobiča. Čeprav takšen kadrovski preskok na prvi ogled deluje kot karierni korak nazaj (iz političnega na uradniški stolček), bi to, poznavajoč zgodovinska ter aktualna razmerja sil okoli Pozitivne Slovenije, pomenilo, da Möderndorfer postaja nekakšen (Golobičev) "politični komisar" nove vlade. Vsekakor ima Möderndorfer veliko več neposrednih političnih izkušenj kot Alenka Bratušek, zato bi tovrstna rešitev lahko koristila tudi njej, čeprav je slišati, da Alenke Bratušek ne gre podcenjevati. Mnogi so namreč prepričani, da se njena vloga tudi znotraj zakulisja Pozitivne Slovenije iz dneva v dan - krepi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
janko veber g regor Virant Alenka Bratušek Janez Janša janez šušteršič virant Igor Lukšič Borutu Pahorju Jani Möderndorfer Gregorja Golobiča ne gre podcenjevati

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bratuškova 55, Veber 52. Ni panike, koalicija že dogovorjena, Janše ni več