objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 26. februar 2013 ob 07:05

Največja želja Alenke Bratušek je Mojmir Mrak, vsem pa paše padec Erjavca
Gregor Virant zunanji minister?! Pri sestavi vlade menda varianta 1 in varianta 2. Po prvi bi Desus in Državljanska lista dobila po dva resorja, Socialni demokrati pa tri, po drugi pa točno polovico manj
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav poslanci in politiki strank bodoče vladne koalicije navzven razlagajo, da se pred jutrišnjim glasovanjem o konstruktivni nezaupnici Janezu Janši in izvolitvi nove mandatarke Alenke Bratušek ne pogovarjajo o sestavi nove vlade, v zakulisju počnejo prav to.
Vsi "trije veliki", Zoran Janković, Gregor Golobič in Milan Kučan, ki iz ozadja "strateško" sestavljajo vlado Alenke Bratušek, želijo novo premierko obdati z nekaj priznanimi strokovnimi ter "nestrankarskimi" posamezniki (tako naj bi "okrepili njen imidž" v javnosti), znotraj njene vlade pa naj bi sedeli tudi vsi predsedniki vladnih strank. S tem se želijo mimogrede izogniti napaki, ki jo je storil Janša, da je izven vlade pustil Gregorja Viranta.
Spomnimo, tudi Borut Pahor, ko je je leta 2008 postal premier, je zahteval, da tedanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič prevzame konkretno ministrstvo.
Za novega finančnega ministra si veliki trije in Alenka Bratušek še najbolj želijo znanega profesorja mednarodnih financ na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmirja Mraka. On bi bil "kapitalski" kadrovski ulov nove vlade, in morda se potem res ne bi nihče več ukvarjal z bivšim ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Vendar "bo ta težka". Mojmirju Mraku je finančno ministrstvo ponujal že Janez Drnovšek, toda Mrak je prijazno odklonil. In če je zavrnil legendarnega Drnovška, zakaj bi "statiral" Alenki Bratušek?!
Poleg tega Mojmirja Mraka, če že, zanima stolček guvernerja Banke Slovenije. No, tam je njegov "največji konkurent" kolega z ekonomske fakultete Boštjan Jazbec, medtem ko so možnosti še enega profesorja ekonomije - Franja Štiblarja, pravijo poznavalci, bistveno manjše. Pri tej sestavi državnega zbora in razmerju sil bi Štiblar namreč težko šel skozi.
Za novega finančnega ministra se sicer hudo ponuja tudi dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor, ki je bil finančni minister že v vladi Toneta Ropa. Toda "veto" na Mramorja bodo po mojih informacijah podali Socialni demokrati, pa tudi v Pozitivni Sloveniji Mramor ni več (tako) priljubljen, ker je prehitro "izdal" Zorana Jankovića. Ko je, po objavi razvpitega poročila komisije o preprečevanju korupcije, začel nenadoma javno razlagati, kako Janković "že dolgo ni več" predsednik Alumni kluba.
Sestava vlade je potem odvisna od principa razdelitve števila resorjev po posameznih strankah. Če bosta - po varianti1 - Desus in Državljanska lista dobili po dva resorja, bi SD "morala" dobiti tri. Možna pa je tudi redukcija ali varianta 2, da bosta Desus in Državljanska lista dobila samo po en resor, SD (ki dobiva, spomnimo, tudi predsednika državnega zbora Janka Vebra) pa dva. Vse to se še preigrava, karte pa se mešajo približno takole.
Če na petkovem kongresu Desusa predsednik stranke (p)ostane Karl Erjavec, bo zase spet "zahteval" ministrstvo za zunanje zadeve. Po varianti 1 bi Desus potem dobil še en resor, ministrstvo za zdravje ali ministrstvo za delo. Če bo predsednik spet Erjavec, in če prevlada varianta 1, bo minister za zdravje ostal Tomaž Gantar. Če pa na kongresu zmaga Ljubo Jasnič, je zelo mogoče, da Desus pristane na varianto 2. Ljubo Jasnič namreč "ne želi" biti minister, bi pa ministrica za zdravje (ali delo) lahko postala zdajšnja kandidatka za predsednico Desusa Meta Vesel Valentinčič, če bi po poprejšnjem dogovoru svoje volilne glasove na kongresu prepustila Jasniču, da bi slednji premagal Erjavca.
Lahko si torej mislimo, kako se druge stranke želijo znebiti Erjavca. Ne samo zato, ker jim gre kot tak (nestanovitnež) hudo na živce (četudi poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič za Karla Erjavca še ni rekel, da je "blefer in lažnivec," kar je Jakič lani javno izjavil za Gregorja Viranta), s političnim padcem Karla Erjavca bo se tokrat fino "sprostil" tudi resor zunanjih zadev.
Veliki trije in Alenka Bratušek bi, spet po varianti 1, funkcijo ministra za zunanje zadeve (lahko) ponudili Gregorju Virantu, ki "panično" išče svoje ministrsko mesto. Virant bi lahko postal minister za pravosodje in javno upravo, vendar "nekaj mora prepustiti" tudi drugi frakciji v stranki (Senku Pličaniču), sicer dodatno tvega razpad Državljanske liste. Gregorja Viranta se omenja tudi kot morebitnega ministra za notranje zadeve, ampak v tem primeru bi oba! represivna resorja znova (po že znanem principu LDS) neukusno pripadla eni politični stranki. Virant naj bi od Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov tudi zahteval, da mora generalna sekretarka državnega zbora ostati "njegova" Mojca Prelesnik.
Kot novo ministrico za notranje zadeve nekateri omenjajo še poslanko ter podpredsednico Pozitivne Slovenije Mašo Kociper, jo pa nekateri vidijo tudi v vlogi nove generalne sekretarke vlade.
Hud spopad za resorje se odvija tudi znotraj Socialnih demokratov. Liderju stranke Igorju Lukšiču skoraj "avtomatično" pripada resor izobraževanja, znanosti in športa, čeprav ga omenjajo tudi kot zunanjega ministra. Za ministra se močno forsira tudi podpredsednik stranke in poslanec Dejan Židan, ki bi lahko postal minister za kmetijstvo in prostor, čeprav si sam bolj želi prevzeti gospodarski resor. Židan je govorice, da naj bi postal minister za gospodarstvo, širil že prejšnji teden (kar sem že pisal), poleg tega se ima za enega "najbolj zaslužnih", da je SD tako hitro pristala na koalicijo s Pozitivno Slovenijo.
Mimogrede, Dejan Židan je tukaj očitno storil velik "miselni preobrat". Če je Židan pred časom po televiziji pripovedoval o "stricih iz ozadja," zdaj hiti v njihovo vlado. Mnogi moji viri pravijo, da je to povezano z njegovo ambicijo, da zamenja Igorja Lukšiča in postane predsednik Socialnih demokratov.
Kot kandidatki Socialnih demokratov za novo ministrico za delo, družino in socialne zadeve se omenjata poslanka SD Andreja Črnak Meglič in državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak.
No, za funkcijo ministrice za obrambo pa se obeta ženska bitka med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati, oziroma med poslanko Melito Župevc ter bivši obrambno ministrico Ljubico Jelušič, ki je nadomestna poslanka postala po izvolitvi Boruta Pahorja za predsednika države. Toda Melito Župevc, sicer intimno partnerko nekdanjega predsednika vlade in popredsednika Evropske investicijske banke Toneta Ropa (pred kratkim sta dobila hčerko Pio), bremeni afera z nakupom njenega stanovanja v Komendi, kjer ugodni kredit, vsaj po dosedanjih informacijah, preiskuje komisija za preprečevanje korupcije.
In če bo ministrica postala Ljubica Jelušič, se med nadomestne poslance ter politike lahko "končno le vrne" tudi nekdanji SD-jevski minister za promet Patrick Vlačič.
Kar se tiče predloga društva slovenskih pisateljev in Koordinacijskega odbora za kulturo Slovenije, ki so za novega kulturnega ministra že predlagali pisatelja Vlada Žabota, pa številni kulturniki "držijo pesti" in upajo, da bo pisatelj Žabot vsaj kot minister malo več časa - trezen!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezu Janši Alenke Bratušek počnejo prav to zoran janković Gregor Golobič Milan Kučan Gregorja Viranta Borut Pahor Gregor Golobič Mojmirja Mraka Janezom Šušteršičem Janez Drnovšek boštjan jazbec Franja Štiblarja dušan mramor Toneta Ropa prehitro "izdal" Janka Vebra karl erjavec Tomaž Gantar Ljubo Jasnič Meta Vesel Valentinčič roman jakič Senku Pličaniču Mojca Prelesnik Mašo Kociper Igorju Lukšiču Dejan Židan kar sem že pisal andreja črnak meglič Anja Kopač Mrak Melito Župevc Ljubico Jelušič Boruta Pahorja Pio patrick vlačič Vlada Žabota

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Največja želja Alenke Bratušek je Mojmir Mrak, vsem pa paše padec Erjavca