objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 25. februar 2013 ob 06:54

Pisma, datumi in mandatarka. Virant laže članom svoje Državljanske liste?!
Igor Lukšič je na seji predsedstva Socialnih demokratov podučeval poslanca Matjaža Hana: Ne deset, dobili bomo samo tri odstotke. Naslednji dan pa drastično spremenil svoje mnenje
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Kolegi iz tednika Reporter so objavili pismo podpredsednika Državljanske liste in nekdanjega ministra za finance Janeza Šušteršiča članom njegove - stranke. Rdeča nit Šušteršičevega pisma je priporočilo, naj Državljanska lista ne sklene nove koalicije s Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati, ker programski ni kompatibilna, poleg tega bi šlo tudi za izdajo načelnosti. Če zapuščamo vlado zaradi Janeza Janše in poročila komisije za preprečevanje korupcije, piše Janez Šušteršič, potem ne moremo v vlado stranke Zorana Jankovića, kjer je situacija, spet na podlagi poročila komisije za preprečevanje korupcije, tako rekoč enaka. Predsednik stranke Gregor Virant je na pismo odgovoril. Šušteršič je pismo poslal 17. februarja, 23. februarja pa je Virant napisal novo pismo, objavljeno tudi na uradni spletni strani Državljanske liste.
Pismo Janeza Šušteršiča sicer povsem razgalja, kako velike so politične razlike znotraj Državljanske liste med njegovo frakcijo in Gregorjem Virantom, čeprav Šušteršič piše, da ne gre za "razkol".
Če "uradno" Virantovo pismo, objavljeno na spletni strani Državljanske liste, pomeni predvsem verbalno friziranje stališč ter mehčanje članstva, je toliko bolj pomenljivo njegovo "interno" pismo, ki ga je članom svoje stranke napisal že 19. februarja. To pismo, ki pa ga je Virant zamolčal, so včeraj obelodanili v časopisu Finance, iz pisma pa je tudi videti, zakaj se ga Virant danes lahko sramuje. Pismo je bilo članom stranke poslano dan pred sejo sveta liste, kjer se je odločalo o podpori mandatarki Alenki Bratušek, čeprav takrat uradno sploh še ni bila predlagana za mandatarko.
Danes namreč vemo, da se je Gregor Virant v omenjenem pismu članom svoje stranke odkrito zlagal. Vsaj v tistem delu, kjer Virant govori o mandatarju, ki ga je Državjanska lista "sanjarila že dan po zadnjih volitvah." Mandatarja, ki se "ne piše ne Janša ne Janković - kredibilnega, uglednega mandatarja, ki bo v ljudi vlil vsaj nekaj zaupanja, česar po volitvah (predčasnih)," piše Virant, "ne bomo mogli doseči." Pri kandidatih za mandatarja pa omenja Mira Cerarja, Fanceta Arharja, Petra Kraljiča in Rajka Pirnata.
Zakaj se je Gregor Virant lagal? Ker je 19. februarja že natančno vedel, da bo Pozitivna Slovenija za mandatarko predlagala Alenko Bratušek. 19. februarja se je namreč to razvedelo (ja, spomnimo, članek o tem sem objavil 20. februarja zjutraj!), in 19. februarja dopoldne je bil Virant v državnem zboru (soba 85) na pogovoru pri Bratuškovi.
Sicer pa je interno pismo Gregorja Viranta eno samo navijanje za novo vlado in nabijanje proti predčasnim volitvam ter polno povsem nesmiselnih politikantskih ocen.
Podobna zgodba "se odvija" znotraj stranke Socialnih demokratov, kjer se nekateri zdaj čudijo, le kaj se je zgodilo prvaku Socialnih demokratov Igorju Lukšiču v - petek zgodaj dopoldne, ko je svoja javno znana stališča okoli sodelovanja s Pozitivno Slovenijo ter zahtevo po predčasnih volitvah totalno prekucnil na glavo. Če je Igor Lukšič še minuli četrtek popoldne, na seji predsedstva stranke, žugal poslancu Matjažu Hanu, da bo takšna politika, kot jo forsirajo Matjaž Han ter nekateri drugi poslanci SD, to je "brezpogojno" paktiranje z Jankovićevo stranko, Socialne demokrate pripeljala do tega, da na prihodnjih volitvah ne bodo dobili "samo" 10 odstotkov glasov, ampak le še 3, je čez dvanajst ur vajeti stranke prepustil prav tem poslancem.
Celo sklepi predsedstva stranke, ki "zahtevajo" predčasne volitve najkasneje do 16. junija (zanimivo, ta datum predčasnih volitev v svojem internem pismu omenja tudi Gregor Virant), so šli proti temu.
Gregorju Virantu in Igorju Lukšiču se pravzaprav vrača greh in dogaja zagata, ker nista vztrajala na stališču, da mora Zoran Janković zaradi razvpitega poročila komisije za preprečevanje korupcije odstopiti kot ljubljanski župan! Če mora po drugi strani Janez Janša oditi kot predsednik vlade. Vsi očitki korupcije Jankoviću namreč izhajajo iz njegove funkcije ljubljanskega župana.
Tega pa Virant in Lukšič nista zahtevala, ker je Zoran Janković takoj povedal, da kot župan ne namerava odstopiti. Zato sta se Virant in Lukšič zadovoljila z igricami Pozitivne Slovenije in njenega prvaka Jankovića z agregatnimi stanji "zamrznitve" ter bianko odstopnimi izjavami.
Ampak Igor Lukšič je šel v političnem moraliziranju še dlje. Opozarjal je, in to povsem upravičeno, kako dve tretjini poslancev državnega zbora "tolerira" korupcijo liderjev njihovih strank (Janše in pa Jankovića), zato so predčasne volitve nujne, ker le-te edine vodijo k "očiščenju" slovenske politične "nesnage". Očiščenje nesnage je (bil) Lukšičev izraz!
Pri tem se je potrebno zavedati, da je pet(!) poslank in poslancev Pozitivne Slovenije tudi ljubljanskih mestnih svetnikov na Listi Zorana Jankovića, kjer direktno - spet po Igorju Lukšiču - podpirajo "Jankovićevo korupcijo". To so: Jani Möderndorfer, Maša Kociper, Roman Jakič, Mitja Meršol in Peter Vilfan. Möderndorfer je vodja poslanske skupine, Mašo Kociper pa se omenja celo kot bodočo ministrico za notranje zadeve v vladi Alenke Bratušek.
No, Gregor Virant je Janezu Šušteršiču že ponujal mesto ministra za delo, družino in socialne zadeve, kar pa je Šušteršič gladko odklonil.
Mimogrede, Janez Šušteršič v prej omenjenem pismu zahteva tudi odstop Janija Möderndorferja, ker je (bil) kot predsednik košarkarskega kluba Union Olimpije prejemnik spornega denarja (nakazila) Mestne občine Ljubljana, zaradi katerega mora Zoran Janković plačati globo 3 tisoč evrov, ki mu jo je odmerila komisija za preprečevanje korupcije.
Z bianko odstopno izjavo Zorana Jankovića (četrtek zvečer, na seji sveta Pozitivne Slovenije), se ni spremenilo prav ničesar.
Zoran Janković mirno ostaja zamrznjeni predsednik Pozitivne Slovenije (spet je odstopil le pogojno, zgolj če bo nastala vlada po njegovi volji), še vedno nonšalantno ostaja tudi župan Ljubljane (češ, on je star 60 let in njega že ne bo vzgajala neka komisija za preprečevanje korupcije), zato pa sta svoja stališča drastično zamenjala Gregor Virant in Igor Lukšič.
Vlado Janeza Janše danes sicer zapušča tudi Slovenska ljudska stranka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Šušteršiča pisma Janeza Janše Zorana Jankovića Gregor Virant uradni spletni strani včeraj obelodanil Alenki Bratušek Mira Cerarja Fanceta Arharja Petra Kraljiča Rajka Pirnata članek o tem Igorju Lukšiču Matjažu Hanu prav tem poslancem odstopiti kot ljubljanski župan Jani Möderndorfer Maša Kociper roman jakič Mitja Meršol Peter Vilfan on je star 60 let

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pisma, datumi in mandatarka. Virant laže članom svoje Državljanske liste?!