objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 24. februar 2013 ob 07:23

Čuj, ti, Frangež, Mikl, Fištravec. Kdo bo zmagal v totem mojem Mariboru?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Največ trije kandidati za novega mariborskega župana lahko realno računajo na zmago. To so Matevž Frangež, kandidat Socialnih demokratov, Milan Mikl, kandidat Županove liste, in nestrankarski kandidat Andrej Fištravec.
Vsi ostali, vključno z damama Andrejo Špernjak in Lidijo Divjak Mirnik, čeprav za njima stojita dve močni politični skupini, SDS ter Lista za pravičnost in razvoj, so bolj ali manj outsiderji.
Pred desetimi dnevi je za prvega favorita veljal Matevž Fragež. Na njegovi strani so (bili) trenutno visoki rejtingi stranke SD, njegove politične izkušnje, spretna retorika in dobro utečeni strankarski aparat.
Potem pa so se karte "na levici" nenadoma nagnile na stran Andreja Fištravca.
Zakaj na levici?!
Frangež in Fištravec se bosta namreč spopadla za volilne glasove levice, o tem najbrž ni nobenega dvoma. Matevž Frangež lahko na levem političnem podiju računa predvsem na tradicionalno volilno bazo Socialnih demokratov (tukaj mu bosta še nabolj koristila prvak SD Igor Lukšič in nekdanji župan Maribora Boris Sovič, ki je zdaj direktor Elektra Maribor), Andrej Fištravec pa na glasove LDS, ostanke stranke Zares in Pozitivne Slovenije.
Toda Fištravec je Frangeža v minulih dneh že prehitel po sredini. Kar je po svoje absurdno, kajti Fištravec je "večji levičar" od Frangeža, on je pravzaprav ultralevičar. Frangež pa samo "pahorjanec". Pa vendar, Andreju Fištravcu je praktično nemudoma uspelo zbrati prijetno veliko število podpisov za vložitev nestrankarske kandidature (eno tretjino več kot je bilo zakonsko potrebno!), čeprav so nekateri politiki mariborske SD odkrito podvomili, da mu bo to sploh uspelo. Češ, saj veste, kako smo "se namučili," ko smo zbirali podpise pa predsedniško kandidaturo Boruta Pahorja.
Še prej pa pravi "šok" za Frangeža. Kandidaturo Andreja Fištravca so javno podprli predsednik uprave Zavarovalnice Maribor in nogometnega kluba NK Maribor Drago Cotar (mimogrede, direktorja Cotarja so nagovarjali, naj on kandidira za župana; hm, če bi se Cotar tako odločil, bi skoraj zanesljivo volitve tudi dobil), direktor Narodnega doma in festivala Lent Vladimir Rukavina Gogo ter rektor mariborske univerze Danijel Rebolj. Povedano drugače, Fištravec je dobil podporo mariborskih poslovnežev, mariborske kulture in univerze, na koncu pa so ga družno podprle tudi vse tako imenovane - vstajniške organizacije. Tako je Frangež izgubil možnosti, da bi on "zajahal" val demonstracij, ki je decembra odnesel prejšnjega župana Franca Kanglerja, kar bi mu odprlo vrata mestne hiše do županove pisarne.
Ob tem je Matevž Frangež deležen močne facebookovske anti-kampanje, ki ga, kot priznava tudi sam, spravlja ob živce ali pa vsaj v slabo voljo. Očitajo mu pripadnost obstoječi politični eliti in pomanjkljivo izobrazbo (Andrej Fištravec pa je doktor znanosti!), tudi v obliki šal (vicev), ki krožijo po Mariboru. Da Frangeža ni moč preganjati zaradi ponarejene visokošolske diplome, ker diplome sploh nima.
Medklic. Tudi Andrej Fištravec ni čisto tako nedolžen, ko gre za vprašanje pripadnosti (političnim) elitam. Tik za njegovo kandidaturo namreč storijo tudi ljudje (skrivajo se za skupino Skupaj za Maribor), ki so že dolga leta sestavni del slovenske etablirane politične elite, denimo nekdanji poslanec LDS Tone Partljič ali medijski ideolog grupacije LDS-Zares Boris Vezjak. Da Fištravec na nek način pripada temu delu etablirane elite, pričajo tudi njegova evidentna sprenevedanja, ko gre za čudna početja članov te iste elite.
Sicer pa mnogi Mariborčani Andreja Fištravca ocenjujejo kot človeka težkega značaja, ki naj bi zato pred leti "odletel" z univerze. Poleg tega naj bi Fištravec na univerzi premalo znanstvenoraziskovalno delal ter velja(l) za bolj "lenobnega" akademika. Ampak rektor mariborske univerze ga danes vidi kot župana.
Vprašanje je tudi, kako na potek predvolilne kampanje vplivajo govorice, da naj bi Matevžu Frangežu kampanjo iz ozadja vodil Drago Žura, dolgoletni vodilni mariborski študentski funkcionar, bivši državni svetnik ter nekdanji tesni sodelavec Franca Kanglerja, sicer pa tudi vplivni politik Stranke mladih Slovenije - Zeleni Evrope. Frangež, ki te govorice zanika, naj bi Žuri že obljubil mesto direktorja bodočega "holdinga" mariborskih javnih podjetij.
Mimogrede, če bo nov župan postal Andrej Fištravec, bo direktorica mestne uprave menda postala Karin Jurše, sedanja zelo visoka uradnica na mariborski občini.
In nenazadnje, za podporo Andreju Fištravcu so se odločili tudi na mariborskem časopisu Večer. Čeprav bi to oni (Večerovci) kaj takšnega seveda absolutno zanikali, njihovi članki govorijo tej tezi - v prid.
Napoved je torej takšna. Na "desnici" bo v prvem krogu večino glasov pobral Milan Mikl (da je ustavno sodišče v državni svet spet vrnilo "nesrečnega" Franca Kanglerja, bo Miklu samo koristilo), na levici pa se bosta za preboj v drugi krog spopadla Frangež in Fištravec. Tisti, ki bo zmagal v njunem dvoboju (zanimivo bo opazovati, če bo Matevžu Frangežu med politično predvolilno kampanjo uspelo nevtralizirati posamezne neumnosti, ki jih Mariborčanom obljublja Andrej Fištravec), bo v drugem krogu gladko premagal Mikla in postal župan.
Možnosti, da bi se v drugi krog prebila dva "levičarja", Frangež in Fištravec, ne pa Mikl z desne, so po moje minimalne. Če pa se to vendarle zgodi, ima na koncu spet večje možnosti Andrej Fištravec ...
P.S. Čeprav sem Mariborčan, ob koncih tedna stanujem v Zgornjih Hočah (bivša Reka pod Pohorjem), ki so druga občina, v Maribor prihajam kot dobro obveščen ter neobremenjen turist. Kar je pravi luksuz, glede na vse te županske kandidate ... 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matevž Frangež Milan Mikl Andrej Fištravec Andrejo Špernjak Lidijo Divjak Mirnik Igor Lukšič boris sovič Boruta Pahorja Drago Cotar Vladimir Rukavina Gogo Danijel Rebolj Franca Kanglerja tone partljič Boris Vezjak Drago Žura Karin Jurše

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Čuj, ti, Frangež, Mikl, Fištravec. Kdo bo zmagal v totem mojem Mariboru?!