objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 23. februar 2013 ob 07:22

Levica trdno prevzema vlado. Vloga Viranta, potem ko pade Janša, je končana
Totalen preobrat in bliskovit dogovor med Pozitivno Slovenijo ter Socialnimi demokrati. Po vladnem objemu teh dveh levih strank strahovito padle delnice Gregorja Viranta in Karla Erjavca
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj zjutraj, le nekaj ur po nočni seji sveta Pozitivne Slovenije, "bianco" odstopni izjavi Zorana Jankovića in predlogu za mandatarko Alenko Bratušek, se je zgodil (pričakovan) preobrat. Gregor Virant in Karl Erjavec sta brez težav hitro podprla Bratuškovo, Igor Lukšič pa je najprej zagrozil, da je ob takšni odstopni izjavi Zorana Jankovića vprašljiva celo konstruktivna nezaupnica, nato pa mnenje zamenjal za najmanj 180 stopinj. Menda ga je odstopna izjava prepričala, potem ko jo je videl!
Po drugi strani je slišati, da so se Lukšiču "zgodili - vsaj nekateri - poslanci," predvsem Dejan Židan, Srečko Meh, Mirko Brulc, Janko Veber in Matjaž Han, kar je bilo videti že pred četrtkovo sejo predsedstva Socialnih demokratov. Meh, ki skupaj z Brulcem menda "posluša samo" Milana Kučana, je že pred sejo predsedstva stranke govoril o podpori Alenki Bratušek, čeprav slednja sploh še ni bila predlagana za mandatarko. Židan, ki je tik pred sejo predsedstva sklical "neko svojo" tiskovno konferenco zaradi problematike podeljevanja evropskih koncesij (seveda je vedel, kaj bo edino zanimalo novinarje), pa je Bratuškovi vnaprej čestital za pogum. Pozneje je Dejan Židan v neki ožji družbi razlagal, da se govori, da naj bi on postal minister za gospodarstvo, sicer pa zanj nekateri njegovi kolegi iz stranke SD cinično pravijo, da je "najbolj podlegel dolžini krila" Alenke Bratušek.
Dejan Židan je tudi na četrtkovem kolegiju predsednika stranke, tik pred sejo predsedstva, poskušal doseči, da Socialni demokrati ne bi preveč "zapenjali" pri datumu predčasnih volitev, vendar so kljub temu sprejeli sklep, da morajo biti predčasne volitve najpozneje do 16. junija. Na ta sklep je prek twitterja včeraj zjutraj opozarjal tudi generalni sekretar SD Uroš Jauševec, vendar očitno zaman, pogovore s Pozitivno Slovenijo so v svoje roke vzeli poslanci in po vsem sodeč "stisnili" tudi Lukšiča.
Mimogrede, Dejan Židan, ki je tudi podpredsednik SD (na lanskem kongresu stranke v Kočevju je dobil največ glasov), je menda nezadovoljen s svojim statusom v stranki, zato naj bi naredil vse, da postane minister. Prav Židan naj bi poslancem Pozitivne Slovenije razlagal, da je Igor Lukšič "samo začasni" predsednik SD, od tod tudi govorice, da naj bi Lukšiča na junijskem kongresu Socialnih demokratov čakalo glasovanje o (ne)zaupnici.
Totalni petkov preobrat znotraj vodstva Socialnih demokratov je zanimiv tudi zato, ker so bili sklepi na četrtkovi seji predsedstva sprejeti soglasno, res pa je, da poslanke in poslanci SD na sejah predsedstva nimajo pravice glasovati, so pa lahko zraven in lahko debatirajo. Da bo Janko Veber kandidat za novega predsednika državnega zbora, so se v poslanski skupini menda odločili le v nekaj minutah.
No, da je funkcija predsednika državnega zbora tokrat gladko ponujena Socialnim demokratom, kot drugi največji stranki znotraj bodoče levosredinske koalicije, pa dokazuje, kako se je Pozitivna Slovenija nekaj vendarle naučila iz propadlih Jankovićevih koalicijskih pogajanj po parlamentarnih volitvah leta 2011. Takrat je, spomnimo, Zoran Janković za predsednico državnega zbora forsiral svojo Mašo Kociper - proti Borutu Pahorju, nato pa je predsednik državnega zbora postal Gregor Virant. Pozitivna Slovenija zdaj te "usodne" napake ni ponovila. Usodne zato, ker če bi Pahor takrat postal predsednik državnega zbora, bi Janković lahko sestavil koalicijo in sam postal premier.
Pri sestavi nove ministrske ekipe se bo tudi videlo, kdo "vodi" Alenko Bratušek in kdo ima trenutno največji vpliv znotraj Pozitivne Slovenije. Gre predvsem za vprašanje moči ter razdelitve vpliva med Zoranom Jankovićem, Gregorjem Golobičem ter Milanom Kučanom, kar bodo še najbolj pokazala imena bodočih ministrov, ki jih bo predlagala mandatarka Alenka Bratušek. Eni tudi pravijo, da se znotraj Pozitivne Slovenije pravkar odvija hud zakulisni spopad med Jankovićem in Golobičem za prevlado nad stranko, Zoran Janković si je namreč "še ne pusti" popolnoma odvzeti.
Alenka Bratušek včeraj izjav ni dajala, se je pa piarovsko diskretno pojavila na spominskem večeru ob peti obletnici smrti Janeza Drnovška, ki ga je v ljubljanski knjigarni Konzorcij pripravila založba Mladinska knjiga.
Po uspešnem bliskovitem dogovoru med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati je tudi bolj ali manj jasno, da se bliža "konec" Gregorja Viranta. Moji viri na levici, ki "trdno prevzema" novo vlado, pravijo, da se po padcu vlade Janeza Janše (tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici bo predvidoma že prihodnjo sredo) končuje Virantova vloga. Poleg tega ni mogoče izključiti, da se bodo programska pogajanja med Alenko Bratušek (levico) ter Virantovo Državljansko listo (liberalci) tako močno zaostrila, da bo Gregor Virant sicer podprl novo vlado (kaj pa mu zdaj še preostane?!), toda sledili bodo množični izstopi iz Državljanske liste, frakcija bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča pa utegne ustanoviti novo liberalno stranko. Še vedno tudi ni povsem izključeno, da se bo Državljanska lista po izglasovani nezaupnici ter končanih pogajanjih o novi vladi odločila podobno kot Slovenska ljudska stranka, torej za odhod v opozicijo.
Gregor Virant bi v novi vladi sicer rad postal minister za pravosodje in javno upravo, toda enako željo ter ambicije ima tudi bivši minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Kako na nož gre (ali bo še šlo) v razklani Državljanski listi, potrjujejo tudi naslednje točne informacije: poslanec Bojan Starman bo glasoval proti konstruktivni nezaupnici, poslanka Katarina Hočevar pa za konstruktvno nezaupnico, vendar proti novi vladi, če v njej ne bo Janeza Šušteršiča.
Po "vladnem objemu" med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati je napovedani odhod stranke Desus iz vlade včeraj dopoldne minil skoraj brez najmanjšega medijskega pompa. Omembe vredna je edino precej pobalinska izjava Karla Erjavca, da bo kot minister za zunanje zadeve svojo odstopno izjavo Janezi Janši poslal kar po pošti, priporočeno. Erjavec na verbalni ravni očitno počne vse in še več, da bi tik pred kongresom stranke Desus (prihodnji petek, prvega marca) ugajal levemu delu volilne baze Desusa, kar naj bi mu na kongresu prineslo zmago proti Ljubu Jasniču ali Meti Vesel Valentinčič.
Vendar tudi koalicijsko skrajno nezanesljiv Karl Erjavec "pozablja", da bodo po izglasovani nezaupnici Janši ter ustoličenju mandatarke Alenke Bratušek njegove osebne delnice močno padle, resen interes dizanerjev levice pa je ustoličenje novega predsednika Desusa - Ljuba Jasniča. Zdaj je namreč pravi čas, tako ocenjujejo viri na levici, da se Erjavca dokončno znebijo. Zato je tihi dogovor med Jasničem in Vesel Valentinčičevo, ki na kongresu posledično lahko zruši Karla Erjavca, menda samo še vprašanje časa. Sestavni del tega dogovora naj bi bilo tudi "zagotovljeno" ministrsko mesto za Tomaža Gantarja v novi vladi Alenke Bratušek ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Alenko Bratušek Gregor Virant Karl Erjavec Igor Lukšič ko jo je videl Dejan Židan Srečko Meh Mirko Brulc janko veber Matjaž Han Milana Kučana Uroš Jauševec Mašo Kociper Borutu Pahorju Gregorjem Golobičem Janeza Drnovška Janeza Šušteršiča Senko Pličanič razklani Državljanski listi bojan starman Katarina Hočevar Ljubu Jasniču Meti Vesel Valentinčič tihi dogovor Tomaža Gantarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Levica trdno prevzema vlado. Vloga Viranta, potem ko pade Janša, je končana