objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 22. februar 2013 ob 06:32

Finta v levo, nov nateg?! Janković spet pogojno odstopil in pogumna Alenka
S kavča na sejo sveta. Namesto dokončnega umika Zoran Janković in njegova stranka ponujata pogojno odstopno izjavo, ki bo obveljala, če nastane nova vlada pod vodstvom pogumne Alenke Bratušek
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Ko sem v sredo zjutraj razkril načrt Pozitivne Slovenije z novo mandatarko Alenko Bratušek, sem zapisal tudi "idealni scenarij" tega predloga, ki je predvideval istočasni dokončni umik Zorana Jankovića iz Pozitivne Slovenije. Potem je zaokrožila novica, da Janković piše posebno pismo vodilnim politikom svoje stranke, kar se je izkazalo za spin, ki ga je politično zakulisje lansiralo - kot se večkrat rado zgodi - prek ene od novinark Pop TV. Nobenega pisma Zorana Jankovića ni bilo, razen morda takšnega, ki bi ga "strici iz ozadja" pisali za Jankovića, on pa bi ga moral le podpisati ...
No, pozno sinoči se je ta scenarij tudi zares uresničil, vendar z obilico medijske drame ter novo "finto v levo." Zoran Janković je na nočni seji sveta Pozitivne Slovenije podpisal bianco odstopno izjavo, ampak brez datuma in enim velikim pogojem: na odstopno izjavo bo Janković dal datum šele takrat, ko bo nova vlada pod vodstvom Alenke Bratušek - ki je zanj, mimogrede, tudi izvrstna kandidatka in zelo pogumna - imenovana!
Popoldne, med sejo predsedstva Socialnih demokratov in pred sejo sveta Pozitivne Slovenije so sicer krožile zelo različne informacije. Eni so prisegali, da bo Zoran Janković še danes odstopil, drugi pa, da ne bo, ker naj bi pri njem prevladal znameniti "srbski ponos", češ, zaradi "izdajalca" Gregorja Viranta pa res ne bo šel iz politike. Poleg tega naj bi ga na dokončni umik iz njegove stranke najbolj nagovarjali tisti, ki so ga prej najbolj prosili, naj ustanovi svojo stranko in jih vzame zraven. Glede na kasnejši - skoraj polnočni finale - na svetu Pozitivne Slovenije so po vsem sodeč imeli malce bolj pravi tisti, ki so govorili, da Zoran Janković že ne bo kar tako odšel.
Potem se je zgodilo. Na sejo sveta Pozitivne Slovenije, ki se je začela ob 19.00 (pol ure so sicer čakali Alenko Bratušek in vodjo poslanske skupine Janija Möderndorferja, ki sta menda neuspešno prepričevala Jankovića, naj odstopi), je Zoran Janković prikorakal ob 22.15. Menda je bil, kot pravi sam, že doma na kavču ter gledal Poglede Slovenije (TV Slovenija), a je prišel pojasnit določene stvari. Da bo vsem jasno, kaj se je zgodilo na kongresu ... Še prej naj bi po telefonu poklical Möderndorferja, naj pride po njega. Seja sveta Pozitivne Slovenije se je končala dobro uro pozneje, ob 23.30.
Na dnevni red sveta stranke naj bi sicer uvrstili poseben sklep, s katerim bi ugotovili, da Zoran Janković "ni več predsednik" Pozitivne Slovenije, vendar tega sklepa potem niso dali niti na glasovanje, kaj šele, da bi ga sprejeli.
Kot ljubljanski župan pa Zoran Janković sploh ne bo odstopil. Zato ker "država propada (največja krivca za propad države sta po njegovo Janez Janša ter nekdanji minister za finance Janez Šušteršič), mesto Ljubljana pa se razvija. Upam, da me bodo Ljubljančanke in Ljubljančani tudi v bodoče podprli."
Zoran Janković je tako dal vedeti, da se bo tudi na prihodnjih lokalnih volitvah leta 2014 ponovno potegoval za ljubljanskega župana. Po mnenju večine analitikov je to zanj itak eksistenčnega pomena, saj gre za "preživetje" njegove družinske ekonomije.
Svet Pozitivne Slovenije za mandatarko tudi uradno predlaga Alenko Bratušek, ki naj bi novo levosredinsko vlado časovno vodila po dogovoru oziroma največ eno leto. Jankovićeva pogojna odstopna izjava pa je namenjena temu, da Alenke Bratušek ne bi pozneje, po vložitvi konstruktivne nezaupnice, izigrali. Torej tako, da po padcu Janeza Janše ne bi sestavili nove vlade.
Že danes pa bo jasno, kako pogojno odstopno izjavo in to finto v levo Zorana Jankovića (ter njegovo odločitev, da ne bo - očitno nikoli - odstopil s funkcije ljubljanskega župana) sprejemajo morebitni bodoči koalicijski partnerji Pozitivne Slovenije, Gregor Virant (Državljanska lista), Karl Erjavec (stranka Desus) ter Igor Lukšič (Socialni demokrati). Še včeraj so namreč prav vsi nedvoumno postavljali "brezpogojni umik" Zorana Jankovića iz Pozitivne Slovenije kot pogoj za (sploh!) začetek pogajanj s Pozitivno Slovenijo za sestavo nove vlade. Virant, Lukšič in Erjavec govorijo o načelnosti Jankovićevega odstopa (umika) zaradi korupcije, Zoran Janković pa jim dejansko postavlja spet nove pogoje, pri čemer mu asistira celotna Pozitivna Slovenija.
V bistvu pa gre za nov "nateg", saj Zoran Janković sporoča, da sploh ne bo odstopil, če Alenka Bratušek ne bo postala predsednica nove vlade!
Še več, Zoran Janković celo dopušča možnost, da se bo "na polno" vrnil na čelo Pozitivne Slovenije. Kar je po njegovih besedah "odvisno od volilnega kongresa" stranke" in od tega, ali se bo "odločil za ponovno kandidaturo?!"
Eden od dodatnih pogojev Socialnih demokratov za vstop v novo vlado pod vodstvom Alenke Bratušek pa je tudi njihova zahteva, da naj bodo predčasne volitve najpozneje 16. junija - letos ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
razkril načrt Alenko Bratušek Zorana Jankovića Alenke Bratušek Gregorja Viranta Janija Möderndorferja Janez Janša janez šušteršič družinske ekonomije karl erjavec Igor Lukšič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Finta v levo, nov nateg?! Janković spet pogojno odstopil in pogumna Alenka