objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 21. februar 2013 ob 06:35

Virant preglasoval Šušteršiča. Prihaja padec Janše, nastaja tudi nova vlada
Janez Šušteršič in Senko Pličanič ostala v manjšini, Gregor Virant se bo pogajal z Alenko Bratušek. Vsi pa čakajo pismo Zorana Jankovića
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Na sinočnji seji sveta Državljanske liste, po skoraj šestih urah debate in glasovanju, se je po vsej verjetnosti zapečatila usoda vlade Janeza Janše. Svet liste je sklenil, da bo podprl glasovanje o konstruktivni nezaupnici, Gregor Virant pa je dobil "mandat za pogajanja" o sestavi nove vlade (ne samo projektne, ampak politične levosredinske vlade), če se prej iz Pozitivne Slovenije umakne trenutno zamrznjeni predsednik Zoran Janković.
In kar je trenutno še morda najpomembnejše oziroma "noviteta", Janez Šušteršič, podpredsednik Državljanske liste in nekdanji minister za finance se umika iz sestave nove vlade, kar naj bi omogočilo, da se novi koaliciji pridružijo tudi Socialni demokrati.
Spomnimo, prvak SD Igor Lukšič je namreč včeraj popoldne eksplicitno dejal, da jih v novi vladi ne bo, če bo minister za finance spet Janez Šušteršič, brez Socialnih demokratov pa nove vladne večine enostavno ni mogoče postaviti.
Toda Janez Šušteršič, ki pravi, da se "umika zato, ker ne želi biti nikomur v napoto," prav tako se "ne želi vsiljevati tistim, ki že naprej povedo, da ga ne želijo v vladi," vendarle ni odšel tako gladko.
Napetost znotraj Državljanske liste je strahovito naraščala, potem ko je Gregor Virant poslanski skupini zaupal, da bo "nova" kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek, začasna predsednica Pozitivne Slovenije, ne da bi za to vedel Šušteršič. Poslanska skupina pa je mislila, da Šušteršič ve za Bratuškovo, zato so bili pozneje menda zgroženi. Gregor Virant naj bi svojim poslankam in poslancem celo rekel, da če Janez Šušteršič ne bo želel biti minister, bo pa že kaj drugega.
No, nekaterim pa je že takrat postalo jasno, da bo tudi Državljanska lista, podobno kot Pozitivna Slovenija po besedah Roberta Goloba, žrtvovala svojo "kraljico" (Janeza Šušteršiča) za kralja Gregorja Viranta. Ja, točno tako, Janez Šušteršič je po sinočnji seji sveta Državljanske liste skoraj dokončno izpadel iz politične igre.
Na svetu stranke je Virant, kot poročajo viri, "na polno" zagovarjal paktiranje s Pozitivno Slovenijo, Janez Šušteršič in Senko Pličanič, ki je po odstopu Tomaža Štiha prevzel funkcijo programskega tajnika Državljanske liste, pa naj bi mu "povedala svoje". Tako stališča sveta niso bila sprejeta soglasno, ampak z glasovanjem. Po dosedanjih informacijah so proti glasovali Šušteršič, Pličanič in Ana Pezdir, žena Rada Pezdirja ter bivša uslužbenka bivšega Šušteršičevega kabineta na ministrstvu za finance. Senko Pličanič je postal tudi član pogajalske skupine za sestavo bodoče vlade, poleg Igorja Maherja in vodje poslanske skupine DL Riharda Branislja, na ravni šefov strank pa se bo pogajal Gregor Virant.
Včeraj so se tudi razširile govorice, da naj bi v prihodnjih dneh Zoran Janković poslal pismo vodilnim politikom Pozitivne Slovenije. Če bo Janković v svojem pismu oznanil nepreklicni odhod iz stranke, bo to zelena luč za hitro vložitev konstruktivne nezaupnice in padec vlade Janeza Janše. Jankovićev odhod sicer dosledno zagovarjata Igor Lukšič in Ljubo Jasnič, generalni sekretar ter kandidat za novega predsednika stranke Desus, Gregor Virant in predsednik Desusa ter odhajajoči minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa sta tukaj menda pripravljena, kot je slišati, tudi še malce popustiti ...
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Gregor Virant Zoran Jankovič janez šušteršič Igor Lukšič poslanski skupini zaupal Alenka Bratušek Roberta Goloba Senko Pličanič Tomaža Štiha Ana Pezdir Rada Pezdirja Igorja Maherja Riharda Branislja Ljubo Jasnič karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virant preglasoval Šušteršiča. Prihaja padec Janše, nastaja tudi nova vlada