objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 19. februar 2013 ob 07:06

Napeto pred kongresom Desusa. Erjavec je rekel, da bo sesul njo in Vrhunca
Dilema. Bosta Ljubo Jasnič in Meta Vesel Valentinčič izvolila Karla Erjavca ali pa se bosta raje dogovorila, da ga skupaj zrušita?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Dobrih deset dni je še do volilnega kongresa stranke DeSUS, na terenu pa se odvija napeta kadrovska drama. Po sedežih pokrajinskih odborov se druga za drugo vrstijo predstavitve dveh kandidatov in ene kandidatke za novega predsednika oziroma predsednico stranke. Karl Erjavec, Ljubo Jasnič in Meta Vesel Valentičič se na lokalnih zborih Desusa menjavajo tako, da se ne srečajo in vidijo, podobno kot po firmah kandidati za predsednike uprav med zaslišanji pred člani nadzornih svetov.
Edina razlika je ta, da se odhajajoči minister za zunanje zadeve Karl Erjavec na strankarska srečanja vozi s službenim vozilom ter varnostnikom (zunanji minister je pač varovana oseba), Ljubo Jasnič in Meta Vesel Valentinčič pa s svojima osebnima avtomobiloma.
Glede dosedanje podpore posameznim pretendentom za novega šefa Desusa stojijo stvari približno takole: pokrajinski odbor v Ljubljani večinsko podpira Meto Vesel Valentinčič, sicer predsednico stranke Desus v Ljubljani, pokrajinski odbor za Dolenjsko (tamkajšnji šef odbora Jože Jazbec je znan kot deklarirani nasprotnik Karla Erjavca), Gorenjsko in Severno Primorsko podpira generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča, Karl Erjavec pa podporo uživa v Žalcu (pokrajinski odbor Celje; spomnimo, Erjavec je v Žalcu kandidiral za poslanca), na Ptuju in Ormožu (kjer pokrajinski odbor vodi "njegov človek" Gorazd Žmavc), ter na obali (pokrajinski odbor Južna Primorska), kjer zanj lobira prav tako odhajajoči minister za zdravje Tomaž Gantar.
"Velika neznanka" pa trenutno še ostaja stališče pokrajinskega odbora Maribor, kjer sedi tudi Janez Ujčič, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Ujčič se bo menda blazno težko poslovil od delovnega mesta v kabinetu, kjer je "zadolžen" za medije, toda glavno besedo v mariborskem pokrajinskem odboru ima predsednik odbora Valter Drozg. Mimogrede, na Janeza Ujčiča letijo tudi hude kritike, ker je na zadnji seji mariborskega mestnega sveta zahteval policijsko varstvo za svetnike, kar naj bi posledično škodilo ugledu Desusa v štajerski prestolnici.
No, glede odstotkov, po ocenah insajderjev znotraj stranke baza Desusa večinsko močno nasprotuje Karlu Erjavcu, proti njemu je okoli 80 odstotkov "navadnih" članov Desusa, medtem ko med funkcionarji stranke Erjavec še vedno uživa - večinsko podporo, le 20 odstotkov(!) naj bi jih bilo za njegovo zamenjavo. Samo primer: poslanska skupine Desusa je večinsko "bliže desnici (razen ene poslanke)," vendar podpirajo Erjavca, kljub temu, da je stranko potegnil ven iz desnosredinske vlade Janeza Janše?!
Karl Erjavec ima večino tudi v izvršilnem odboru Desusa ter močan vpliv na izbor delegatov za kongres stranke, ki bo 1. marca v ljubljanskem hotelu Mons.
Ker statut stranke določa glasovanje za predsednika stranke v enem krogu (zmagovalec je tisti, ki dobi največ glasov), gre to Karlu Erjavcu nedvomno zelo na roko, saj se glasovi proti njemu drobijo med Ljuba Jasniča in Meto Vesel Valentinčič. Povedano drugače, Jasnič in Vesel Valentinčičeva bosta dejansko izvolila - Karla Erjavca. Zato volilno zmago proti Erjavcu omogoča zgolj predhodni dogovor med Jasničem in Vesel Valentinčičevo, pri čemer bi eden od njiju odstopil od kandidature, preostali kandidat pa bi združil vse proti-Erjavčeve glasove.
Po mojih informacijah Meta Vesel Valentinčič "dopušča možnost" dogovora z Jasničem (menda je pripravljena odstopiti od kandidature za pameten dogovor o tem, kako naj se vodi stranka in kdo naj bi novi generalni sekretar), je pa zanikala govorice, da se "o tem pogovarja" tako z Jasničem kot Erjavcem. Potrdila je tudi govorice, da se je pred nekaj tedni, potem ko je objavila svojo kandidaturo za predsednico stranke, pri njej oglasil Ljubo Jasnič in ji prenesel sporočilo Karla Erjavca. Slednji je po besedah Mete Vesel Valentinčič dejal, da bo (Erjavec) "sesul njo in Vrhunca (Simona Vrhunca, generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra, kjer je Meta Vesel Valentinčič zaposlena kot pomočnica direktorja za upravno-pravne zadeve)," če ne umakne kandidature. Jasnič je o tem pozneje govoril tudi z Vrhuncem. Ljubo Jasnič je to sicer zanikal, je pa vse potrdila Meta Vesel Valentinčič.
Mimogrede, Simonu Vrhuncu mandat generalnega direktorja kliničnega centra poteče letos avgusta.
Minister Karl Erjavec pa utegne imeti "nekaj težav" zaradi svojega sobotnega izleta na ženski slalom za svetovno prvenstvo v Schladmingu. Vse podrobnosti in okoliščine sicer še niso znane, jih preverjamo, pričakujemo pa tudi komentar zunanjega ministrstva, saj gre za - vsaj nenavadno, če ne že celo "rahlo sramotno" situacijo.
Veriga avstrijskih hotelov Falkensteiner (Falkensteiner Michaeler Tourism Group) je namreč včeraj izdala reklamno sporočilo za javnost, kjer je razvidno, da se v promocijskem gradivu, pod logotipom verige hotelov, pojavlja tudi slovenski zunanji minister Erjavec, ki je bil - po vsem sodeč - skupaj z družino, gost hotela Falkensteiner v Schladmingu. V promocijskem gradivu naš minister za zunanje zadeve Karl Viktor(!) Erjavec hvali omenjeni hotel (češ, bilo je fantastično) ter obljublja, kako se bo še vrnil ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Ljubo Jasnič Meta Vesel Valentičič varovana oseba Jože Jazbec gorazd žmavc Tomaž Gantar Janez Ujčič Janeza Janše Valter Drozg Simona Vrhunca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Napeto pred kongresom Desusa. Erjavec je rekel, da bo sesul njo in Vrhunca