objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 25. januar 2013 ob 05:39

Tudi Lukšič potrjuje. Na levici delajo novo stranko, tretjo, poleg SD in PS
Bodoča tretja stranka levice naj bi kadrovsko in programsko zajemala iz propadle stranke Zares, LDS-a in TRS-a
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Tako imenovani "dizajnerji levice" delajo novo politično stranko, še eno na levici, poleg Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije. Tako naj bi levica na prihodnje parlamentarne volitve šla s tremi strankami ter "sama" poskušala osvojiti večino v državnem zboru. Dizajnerji levice naj bi bilo obsedeni s tako imenovanim trojčkom, ki naj bi na volitvah prinesel vsaj 51 odstotkov glasov. Da se res dela še ena leva stranka, je včeraj v oddaji Požareport na TV3 potrdil tudi prvak Socialnih demokratov Igor Lukšič.
Ta tretja leva stranka naj bi kadrovsko ter programsko črpala iz preostankov Zaresa, LDS in TRS-a, "volilna projekcija" botrov levice (še bolj znanih kot stricev iz ozadja) za Pozitivno Slovenijo na prihodnjih volitvah sicer predvideva 7 do 8 poslancev.
Mimogrede, lider Državljanske liste Gregor Virant "na levici" ne kotira preveč dobro kljub aktualnemu usodnemu sporu z Janezom Janšo.
Za postavitev tretje leve stranke pa botri levice nujno potrebujejo dovolj časa ter začasno vlado, ki bi jo vodil tehnični mandatar po okusu levice. Čas je potreben predvsem za postavitev infrastrukture in profiliranje liderja, tehnična vlada, ki ni desnosredinska, ali še najhuje, vlada Janeza Janše, pa naj bi omogočala potrebno črpanje finančnih sredstev. Igorju Lukšiču, denimo, nekateri lobisti na levici, ki politko vidijo kot sredstvo za pridobivanje denarja in poslov, celo kar direktno očitajo, da "on ni za biznis." Pozitivna Slovenija, denimo, tudi znotraj levice velja za politično stranko v zasebni lasti Zorana Jankovića, za delniško družbo, katere edini delničar je Janković.
Po navedbah naših virov se "delanje" nove levosredinske stranke praviloma začenja z Nikom Tošem, direktorjem Centra za javno mnenje na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Niko Toš začne postavljati vprašanja, ali Slovenija potrebuje še kakšno politično stranko, nato pa v drugi fazi pripelje do odgovora, da potrebuje, ampak levo stranko. Tako so nastali tudi argumenti in pogoji za ustanovitev stranke Zares in pozneje Pozitivne Slovenije.
Kako je Niko Toš zelo močno vpet v politične igre, pa dokazuje njegov - sicer strokovno povsem neposrečen - aranžma v predvolilni kampanji za bivšega predsednika republike Danila Türka. Profesor Toš je junija lani, denimo, v poslanski skupini Socialnih demokratov "strokovno" razlagal, da Borut Pahor v tekmi za predsedniško funkcijo proti Danilu Türku nima prav nobenih možnosti. Ko so Socialni demokrati Pahorja - kljub temu - prevzeli za svojega predsedniškega kandidata, pa je Igorja Lukšiča nagovarjal, naj prepriča Pahorja, da odstopi od kandidature, češ dajmo Boruta Pahorja obvarovati pred volilno sramoto. Mimogrede, podobne strokovne ocene je takrat dajal tudi Tošev in Lukšičev kolega na fakulteti za družbene vede in kolumnist Mladine Vlado Miheljak, ki se ima za prvovrstnega poznavalca javnega mnenja. Tri ali štiri tedne pred volitvami pa je Niko Toš, menda na podlagi svojih anket, javno namigoval celo na zmago Danila Türka v prvem krogu ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič Gregor Virant Janezom Janšo Zorana Jankovića Nikom Tošem Danila Türka Borut Pahor Vlado Miheljak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tudi Lukšič potrjuje. Na levici delajo novo stranko, tretjo, poleg SD in PS