objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 9. januar 2013 ob 07:11

Karba ostal brez službe na Delu, novinarka Kanala A obsojena zaradi kraje
V senci velikega razkritja komisije za preprečevanje korupcije o Janezu Janši in Zoranu Jankoviću je Dejan Karba podpisal sporazumno prekinitev delovnega razmerja v časopisni hiši Delo
2013 Pozareport

Odpri galerijo

V senci "razkritja leta" komisije za preprečevanje korupcije o "Janezu Janši in Zoranu Jankoviću (aktualni predsednik vlade in lider SDS komisiji ni pojasnil izvora 210 tisočakov premoženja, ljubljanski župan ter prvak Pozitivne Slovenije pa je komisiji zamolčal izvor 2,4 milijona evrov premoženja)" je včeraj popoldne "službo" na časopisu Delo izgubil novinar Dejan Karba, najbolj znan kot avtor člankov o nesojenem sinu kardinala Franca Rodeta, ki je minuli konec tedna preiskoval domnevno smrt ter morebitno nasilno "uspavanje" enoletnega sina Janše in Urške Bačovnik.
Medklic. Premier Janša bo na (današnji) seji sveta SDS ponudil svoj odstop in predlagal glasovanje o zaupnici. Če bo svet stranke na tajnem glasovanju ocenil, da ne verjame Janševim argumentom, zakaj poročilo protikorupcijske komisije "ne drži", bo Janša odstopil kot predsednik stranke in vlade. Če pa bo Janša dobil podporo sveta, ostaja predsednik vlade, kar naj bi Janša včeraj povedal tudi koalicijskim partnerjem.
Spomnimo. Janša je po volilnem porazu na parlamentarnih volitvah decembra 2011 svoj odstop ponudil izvršilnemu odboru stranke, ki pa odstopa ni sprejel. No, danes pa gre Janša "bistveno širše", na svet stranke
Zoran Janković je hitro zavrnil možnost svojega odstopa (glede na očitke protikorupcijske komisije bi Janković moral odstopiti predvsem kot župan Ljubljane), kar je storil po večernem posvetu z najožjimi sodelavci in člani vodstva Pozitivne Slovenije. Janković se ne čuti krivega, saj gre, kot pravi, za stare očitke, ki jih je že pojasnil. Danes naj bi javnosti pokazal tudi nek dokument, ki naj bi zamajal ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije.
Ker Janković očitno ne namerava odstopiti, je tako sam napol že izničil "načrt dela levice", ki naj bi nameravala "žrtvovati" že itak napol politično mrtvega Zorana Jankovića, da bi lahko bolj kredibilno zahtevala padec Janeza Janše.
Gregor Virant, ki je takoj po razkritju komisije za preprečevanje korupcije sklical tiskovno konferenco ter zahteval odstop Janše in Jankovića, je po nekaj urah (in sestanku vrha koalicije) že nekoliko (za poznavalce sicer pričakovano) "revidiral" svoje stališče. Češ koalicija je trdna in ostaja naprej.
Po nekaterih informacijah naj bi Gregor Virant že dan prej vedel za poročilo protikorupcijske komisije, prav tako naj bi za poročilo vedeli tudi v "krogu profesorjev" na ljubljanski filozofski fakulteti, ki sodelujejo v pripravi in pisanju famoznega pisma kulturnikov o Janezu Janši. No, precej "drugačno" stališče od Viranta (glede Janeza Janše) pa naj bi imela tudi "Virantova ministra" za finance ter pravosodje in javno upravo, Janez Šušteršič in Senko Pličanič.
Mimogrede. Danes popoldne se bo sestal tudi svet Pozitivne Slovenije, pred sobotnim kongresom Jankovićeve stranke. Napovedan pa je tudi sestanek izvršilnega odbora Nove Slovenije, kjer naj bi med drugim "obravnavali" glasovanje podpredsednika stranke in vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina, ki je z glasovanjem v državnem zboru omogočil nadaljnje izplačevanje posebnega "predsedniškega dodatka" k pokojnini nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.
Toda vrnimo se k Dejanu Karbi. Začasni odgovorni urednik Dela Bojan Budja je Karbo pozno popoldne (nepričakovano, kot pravi Dejan Karba, ki naj bi bil še dopoldne, kar je po SMS-sporočilu zatrdil avtorju teh vrstic, v Budimpešti na nekem dogodku) poklical na pogovor, zraven so bile še obe članici uprave, Marjeta Zevnik in Irma Gubanec ter glavna pravnica časopisne hiše Delo Nataša Jakiša.
Po sestanku je Dejan Karba za spletno stran Dela povedal, da je vse, kar je podpisal, podpisal pod prisilo. Menda so mu zagrozili, da ga bodo suspendirali in tožili, on pa bo moral sam plačevati svoje sodne stroške, zato je raje podpisal kar sporazum o prekinitvi delovnega razmerja. Marjeta Zevnik mu menda "ni dovolila", da bi pred podpisom poklical svojo urednico ali koga drugega (no, saj je bil zraven tudi urednik Bojan Budja), v njeni pisarni mu prav tako nihče ni mogel zagotoviti, da mu bo pomagal pri reševanju spora, se je novinarjem spletnega Dela pozneje potožil Dejan Karba. Zevnikova naj bi mu tudi večkrat ponovila, da bodo "zadevo rešili tukaj in zdaj."
Bojan Budja je za poslovni časnik Finance povedal, da so se z Dejanom Karbo "sporazumno" razšli, Marjeta Zevnik pa je za isti časopis dejala, da so se s Karbo pogovarjali in da očitno "nimamo sinergije na nadaljnje sodelovanje."
Izvršni odbor sindikata novinarjev Dela pa sumi, da so bili razlogi za prekinitev pogodbe z Dejanom Karbo drugačni, morda kot pravijo, celo politični. Sicer bodo Karbo poskušali tudi pravno zaščititi.
Medtem pa na dan prihajajo nove "umazane" podrobnosti okoli Mojce Hanžič, novopečene "štajerske" dopisnice oddaje Svet na Kanalu A ter nekdanje odgovorne urednice brezplačnika Mariborski utrip. Po zanesljivih lokalnih informacijah je bila pred leti pravnomočno obsojena na pogojno zaporno kazen zaradi kraje kreditnih in debetnih kartic. O sodnem procesu in sodbi je poročal tudi časopis Večer, šlo pa je za "kriminalno druščino", iz katere naj bi pozneje izšlo kar nekaj spornih mariborskih podjetnikov. Naši viri v tej zvezi omenjajo Matejo Maurič, dolgoletno prijateljico ter bivšo sosedo Mojce Hanžič, in Petra Kovačiča, dva solastnika gradbenega podjetja Vaše okolje d.o.o. ter nesojena mestna svetnika na Listi za Pobrežje. Mateja Maurič je bila po naših podatkih na omenjenem sojenju obsojena skupaj z Mojco Hanžič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejan Karba Franca Rodeta preiskoval Urške Bačovnik Gregor Virant janez šušteršič Senko Pličanič Mateja Tonina Milana Kučana Dela Bojan Budja Marjeta Zevnik Irma Gubanec Nataša Jakiša Mojce Hanžič Mariborski utrip Matejo Maurič Petra Kovačiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Karba ostal brez službe na Delu, novinarka Kanala A obsojena zaradi kraje