objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 7. januar 2013 ob 06:53

Še ena kompromitirana novinarka Kanala A. Ni denarja, pa bruh po Kanglerju
Kariera Mojce Hanžič, od urednice in podjetnice Mariborskega utripa do štajerske dopisnice Sveta na Kanalu A. Govorice: pobasala kupe denarja, zdaj bo pa zaje....la ...
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pred dobrima dvema tednoma se je v nerodnem položaju znašla voditeljica oddaje Svet na Kanalu A Nuša Lesar, ki je brez obvezne "kritične distance" pospremila objavo transparenta demonstrantov "vsesplošne vstaje slovenskega naroda" pred stavbo parlamenta z napisom "Politiki marš v Barbara rov!" Tudi urad varuhinje za človekove pravice je tovrstno poročanje novinarke tabloidnih poročil označil za kršitev novinarskega kodeksa in spodbujanje k nasilju. Zdaj pa prihajajo na dan podrobnosti, ki kompromitirajo še eno novinarko Sveta na Kanalu A, prav tako v povezavi z demonstracijami, vendar mariborskimi.
Če mariborski časopis Večer vsaj občasno deluje kot pravi "bilten" demonstracij proti zdaj že padlemu županu Francu Kanglerju, potem je Mojca Hanžič, novopečena štajerska dopisnica Sveta na Kanalu A, vsaj sodeč po njenem poročanju, skoraj "piarovka (tiskovna predstavnica)" mariborskih demonstracij. Žal pa dosedanja novinarska kariera Mojce Hanžič ponuja sum, da gre pri njenem televizijskem poročanju za "napol zasebne" obračune z odstopljenim županom Kanglerjem ter delom mariborske politične elite, povezane z bivšimi posli te iste novinarke!
No, za kaj gre? Mojca Hanžič je bila še nekaj mesecev nazaj, do avgusta lani, odgovorna urednica brezplačnika Mariborski utrip ter 20-odstotna solastnica podjetja Mariborski utrip d.o.o., ki je izdajal omenjeni časopis ter spletno stran. Preostala dva družbenika sta (bila) Jože Lobnik in Simona Lobnik Ambrožič, po odhodu Hanžičeve pa je njen delež prevzela Jerneja Lobnik. Nova urednica Mariborskega utripa je postala Simona Lobnik Ambrožič.
Značilno za Mariborski utrip je njegova tesna poslovna prepletenost z mariborsko občino ter podjetji, ki so v občinski lasti ali kako drugače odvisnimi od mestne občine. Ta podjetja (Snaga, Mariborski vodovod, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor in podobna ...) so "ključni oglaševalci" v Mariborskem utripu, kar posledično vpliva tudi na vsebino medija. Utrip je bil dosledno naklonjen Francu Kanglerju, njegovi politiki in sodelavcem, župan in podžupani so bili celo občasni kolumnisti Utripa. Vsote denarja, ki so iz občinske sfere romale na račune Mojce Hanžič in drugih oseb, poslovno-lastniško povezanih z Utripom (ter zasebnima podjetjema Otip d.o.o., ki je prej izdajalo Mariborski utrip, in Asterija d.o.o.), so v zadnjih letih dosegle približno četrt milijona evrov. Ta kupček denarja bi bil seveda še bistveno večji, če bi lahko izvedeli, koliko denarja so Utripu namenila posamezna občinska podjetja.
Zakaj je Mojca Hanžič avgusta lani nenadoma zapustila delo na Utripu, ni točno znano, je pa skoraj zagotovo povezano z denarjem. Takrat je za Utrip tudi sicer začelo zmanjkovati (občinskega) denarja in njegova poslovna prihodnost, vsaj tiskanih izdaj (prej štirinajstdnevnika, nato samo še mesečnika), močno visi v zraku. Kakšne zamere so "padle" med Hanžičevo in Kanglerjem, lahko samo ugibamo, vsekakor pa je med njima prej vladala prava idila. Kar je bilo razvidno tudi iz predvolilnih oddaj med parlamentarnimi volitvami decembra 2011, ko je Mojca Hanžič vodila soočenja na mariborski lokalni televiziji RTS. Hanžičeva je bila namreč ves čas svojega dela na Utripu tudi urednica na RTS, precej bolj znani kot televiziji Janeza Ujčiča, sedanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, vidnega politika stranke DeSUS ter bivšega podžupana mesta Maribor. Toda lani poleti je dokončno bankrotiral tudi RTS.
Mojca Hanžič je želela "ostati v medijih" ter iskala novega delodajalca. Našla ga je na Kanalu A, kjer je začela maščevalno udrihati po Francu Kanglerju. Toda njena novinarsko-poslovna zgodovina ji pač jemlje kredibilnost.
Kolegi novinarji vedo povedati, kaj se je pred časom zgodilo po eni od kazenskih obravnav na mariborskem sodišču, kjer sodijo Francu Kanglerju in direktorici mariborskega stanovanjskega sklada (JMSS) Tanji Vindiš Furman zaradi domnevne zlorabe položaja pri dodelitvi občinskega stanovanja razvpiti vedeževalki Karin Ježovita, kar smo že septembra 2010 prvi razkrili na našem portalu. Hanžičeva je pred sodno palačo "letela" za Tanjo Vindiš Furman in hotela njeno izjavo. Vindiš Furmanova ji je rekla, naj ugasne kamero, pa bo dobila izjavo. Ko je Mojca Hanžič to storila, jo je Tanja Vindiš Furman pred vsemi prisotnimi novinarji - nadrla.
Čuj ti (napisano po kasnejšem pripovedovanju ene od prič), pobasala si cele kupe občinskega denarja, od nas, zdaj boš ti nas zaje....la ...!
Mimogrede, Mojca Hanžič je že junija lani, tik pred odhodom iz Mariborskega utripa, registrirala podjetniško in poslovno svetovanje Propr, s.p..
Zanimiva je tudi - sicer tipično dvolična - reakcija Društva novinarjev Slovenije pod vodstvom enega od urednikov Večera Matije Stepišnika. Ko je avgusta lani Večer objavil zgodbo o Mojci Hanžič, "prokaglerjevski" uredniški politiki ter spornem financiranju Mariborskega utripa, je spletna stran Stepišnikovega društva celo "ponatisnila" Večerov članek. Takrat je bilo za Matijo Stepišnika okoli Mojce Hanžič dobesedno vse narobe.
Danes, ko Mojca Hanžič nastopa kot "odločna" novinarka Sveta na Kanalu A in brez novinarske distance "hvali" mariborske demonstracije ter "bruha" čez tako imenovano mariborsko politično elito, torej njenimi bivšimi poslovnimi partnerji, pa je z Mojco Hanžič vse super in okej ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nuša Lesar Francu Kanglerju Mojca Hanžič spletno stran Jože Lobnik Simona Lobnik Ambrožič Jerneja Lobnik Janeza Ujčiča Janeza Janše Tanji Vindiš Furman Karin Ježovita razkrili na našem portalu Matije Stepišnika ponatisnila

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Še ena kompromitirana novinarka Kanala A. Ni denarja, pa bruh po Kanglerju