objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 17. november 2013 ob 06:55

Kakšni mediji?! Doživljajo orgazme, če se država Slovenija lahko zadolži
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pred dnevi sem imel daljši pogovor z enim od vplivnih insajderjev vlade Alenke Bratušek. Med drugim mi je dal vedeti, da bo vlada naredila vse, da se Slovenija izogne takšni ali drugačni finančni pomoči Evropske unije, pa naj gre za famozno trojko ali posojilo Evropskega mehanizma za stabilnost (ESM), ker bi program pomoči trojke in ESM od Slovenije (državljanov in elite) pač zahteval "prevelika odrekanja". Namesto tega bo vlada raje "šla po denar" na tuje finančne trge, v Združene države Amerike, Bližnji vzhod, Indijo ali Kitajsko, ne glede na ceno - in celo pedigre tega denarja.
Z makiavelističnega vidika političnega preživetja sedanje vlade in vladne koalicije je to tudi "razumljivo". Program trojke ali ESM bi še posebej pretresel vladni stranki Desus in Socialne demokrate, saj bi njihovi poslanci morali v državnem zboru dvigovati roke za globoke posege v javni sektor (in upokojence), kar bi posledično verjetno sesulo celo vlado.
Spomnimo, vplivni vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han je po petkovem sprejetju proračuna največji uspeh vlade Alenke Bratušek definiral s tem, da z varčevalnimi ukrepi ni posegla v javni sektor. Izjava je že na videz "šokantna", saj prihaja iz ust politika levice, ki bi ga moralo skrbeti zlasti za položaj delavstva ter socialno ogrožene populacije, ne pa za ugodje državnih uslužbencev, ki sredi Ljubljane aktualne krize niso še niti prav občutili. To ni pretiravanje, samo primerjajte Ljubljano in Maribor!
Bliskovita ter "nepričakovana" zadolžitev Slovenije za dodatnih 1,5 milijarde evrov, ki jo je minister za finance Uroš Čufer izpeljal v petek dopoldne, dan po sprejetju proračuna in zaupnici premierki Alenki Bratušek, na evrskem trgu zadolževanja, potrjuje navedbe mojega vladnega prijatelja, pri čemer je kupec slovenskih državnih obveznic za slovensko javnost še vedno neznanka.
Tudi "cena" najnovejše slovenske zadolžitve je (spet) temu primerno visoka - plačali bomo 4,85-odstotna donosnost.
Da smo se zadolžili ravno zdaj, je za vlado spet po svoje logično. Zadolževanje decembra, ko bodo znani rezultati stresnih testov naših vele-bank, bo še dražje. Finančni minister Čufer je sicer napovedal, da se bo Slovenija v začetku prihodnjega leta ponovno zadolžila, takrat predvidoma na ameriškem trgu. 
... Povedano drugače. Medtem ko so Alenka Bratušek, Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec na skupinski tiskovni konferenci slavili sprejetje proračuna, nas je minister Čufer v tujini zadolževal. Že to je - situacija, bizarna sama po sebi.
VLADA SLAVI PRORAČUN, MEDIJI PA ZADOLŽITVE
No, še bolj bizarno pa je ob tem poročanje "vodilnih" slovenskih medijev. Že vlada je imela slab priokus, pa je zadolžitev raje opravila razmeroma neopazno (vlado itak razumem, da vsaka hvali svojo politiko), mediji pa, glej ga zlomka, ti zdaj dobesedno slavijo (novo) zadolžitev.
Ne samo slavijo, mediji doživljajo prave orgazme! In državljanom - kot vladni podizvajalci - pravljičarijo, kako je naša država (beri: vlada) uspešna, saj na finančnih trgih še "dobiva" denar.
Golo dejstvo, da bo ves ta denar enkrat le potrebno vrniti, in to po visokih obrestnih merah, pa taistim medijem - zastrašujoče - očitno ni čisto nič mar.
STAVČNE ZVEZE NOVINARJEV DNEVNIKA
Strumni novinarji časopisa Dnevnik so ob tem na papir pripravljeni zapisati celo tako neumne stavčne zveze: "... država (Slovenija) ... je včeraj svojo finančno moč povečala za 1,5 milijarde evrov!!!" Daleč s(m)o padli.
Novinarji - ljudje božji, kakšna "finančna moč" neki, pa saj smo se za ta denar zgolj prekleto drago zapufali! Vsaj to bi že lahko vedeli, da se država (tudi Slovenija) praviloma vedno lahko zadolži, samo vprašanje je, za kakšno ceno ...
P.S. Te dni se nekateri spominjamo tragične smrti ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ustreljenega pred 50 leti. V enem izmed svojih slavnih govorov je dejal, naj se "ne vprašamo, kaj lahko država stori za nas, ampak, kaj lahko mi storimo za državo."
Legendarni Kennedyjev stavek - danes, tukaj in zdaj, 2013, sredi Slovenije - velja predvsem slovenskim medijem!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Matjaž Han Uroš Čufer Igor Lukšič Gregor Virant karl erjavec slavili sprejetje proračuna STAVČNE ZVEZE NOVINARJEV DNEVNIKA

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kakšni mediji?! Doživljajo orgazme, če se država Slovenija lahko zadolži