objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 22. oktober 2013 ob 07:02

Obeta se hiter polom novinarske zadruge, ki naj bi kupila mariborski Večer
To so številke, to je realnost. Samo dvajset odstotkov zaposlenih na mariborskem Večeru je pripravljeno odšteti nekaj tisoč evrov za nakup delnic svojega časopisa
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po nekajmesečnih napovedih so novinarji in drugi zaposleni v mariborski časopisni hiši Večer vendarle ustanovili zadrugo, ki naj bi od Pivovarne Laško (formalni lastnik Večera je časopisna hiša Delo) - kupila časopis Večer. Načrt ustanoviteljev zadruge, ki ji kolumist Dela Marko Crnkovič malo cinično ter duhovito pravi "Der Abend-Genossenschaft", je (bil) približno takšen: z denarjem, ki bi ga zaposleni vplačali v zadrugo, bi zbrali polovico denarja za nakup delnic Večera, drugo polovico denarja pa naj bi jim zagotovila ena od slovenskih bank.
Mimogrede, pri tem je slišati govorice, da naj bi idejo za ustanovitev zadruge, ki bi kupila Večer, izbranim novinarjem Večera, menda Matiji Stepišniku, sicer uredniku notranjepolitične in gospodarske redakcije ter predsedniku Društva novinarjev Slovenije, namignil nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič, ki naj bi jim obljubil tudi pomoč pri pridobitvi bančnega kredita ter "prepričevanju" vodstva Pivovarne Laško, da jim Večer prodajo po "polovični" ceni. Laščani namreč Večer trenutno cenijo na 5,2 milijona evrov, Stepišnikova zadruga pa bi ga rada odkupila samo za 2 milijona evrov! Pri čemer naj bi en milijon evrov zbrali sami, drugi milijon evrov pa naj bi jim, kot rečeno, primaknila neka banka. Menda nagovarjajo Delavsko hranilnico.
Obvezen delež, ki ga "mora kupiti" vsak član zadruge, bo od 1. januarja 2014 naprej znašal 10 tisoč evrov za fizične osebe in 30 tisoč evrov za pravne osebe, velikost deleža za tiste, ki bi v zadrugo vstopili do konca tega leta in so zaposleni na Večeru, pa ni znana oziroma javno objavljena.
Toda pričakovano se je spet zalomilo pri denarju, in to že na samem začetku. Od 160 zaposlenih na Večeru je nakup deleža sprva informativno podpisalo 107 zaposlenih (vsi ti podatki so neuradni), čez nekaj dni, v drugem krogu zbiranja ponudb, je ta številka upadla že na 65 zaposlenih. Težava je namreč v tem, da večina zaposlenih na Večeru nima posebnih finančnih prihrankov, pa bi morali za nakup svojih bodočih delnic Večera najemati bančne kredite ali pa si kako drugače sposojati denar, kar pa po vsem sodeč niso pripravljeni.
Jasno, bančne kredite je treba tudi zavarovati, in zakaj bi na primer pod bančno hipoteko dajali svoja lastniška stanovanja ali hiše, da bi dobili denar za nakup delnic Večera, katerega poslovni rezultati, kot pišemo v nadaljevanju članka, so tako rekoč porazni?!
Po drugi strani "se že ve", da nakup deleža v zadrugi bodočim lastnikom delnic Večera niti slučajno ne garantira njihovih sedanjih delovnih mest. Vsi izračuni namreč kažejo, da bo za ekonomsko preživetje Večera treba odpustiti najmanj 40 odstotkov zaposlenih!
Do včeraj zvečer, ko je potekel rok za oddajo soglasij pri odkupu Večera, je po naših zanesljivih informacijah soglasje za sodelovanje pri odkupu delnic Večera podalo le še 27 oziroma 30 zaposlenih na Večeru. Zaenkrat tudi ni znano, ali so med njimi tudi vsi ustanovitelji zadruge, denimo Stepišnik ali "finančnica" Večera Petrina Šebart Žižek, ki je vpisana kot direktorica zadruge, ali pa odgovorna urednica Večera Katja Šeruga?
Novinar Bojan Bauman, član iniciativne skupine Za Večer, je bil včeraj dopoldne glede tega precej skrivnosten. Sporočil nam je samo, da "rok za soglasje pri odkupu poteče nocoj, vsa imena so zaupna."
Kako "napeto vzdušje" vlada na Večeru, pa dokazuje njegova posebna zahteva po predhodni avtorizaciji tega stavka pred našo objavo, čeprav nam je zapisani stavek sporočil pisno, po SMS.
Če torej držijo dosedanje informacije, da je soglasje za nakup Večera podpisalo 30 zaposlenih in da je vsak pripravljen plačati 10 tisoč evrov, pomeni, da je zadrugi uspelo zbrati zgolj 300 tisoč evrov. S tem denarjem pa tudi časopisne hiše Večer - vsaj zaenkrat - seveda ni mogoče kupiti ...
In tako edini realni "strateški kupec" mariborskega Večera ostaja avstrijska založniška družba Styia Medien AG.
Ampak Avstrijcem se - logično - čisto nič ne mudi, elegantno čakajo v ozadju, da vrednost in cena Večera zdrsneta še nižje ...
No, tudi samo poslovanje časopisne hiše Večer je precej slabo. Prihodki so lani upadli za 11 odstotkov (dva odstotka več kot pri Delu!), izguba za leto 2012 pa znaša celo 722 tisoč evrov! Prav tako strmo upada prodaja časopisa, ki se je od junija 2010 do letošnjega junija po uradnih podatkih Slovenske oglaševalske zbornice zmanjšala za okoli 10 tisoč izvodov ali 30 odstotkov. Če so junija pred tremi leti še prodali dobrih 36 tisoč izvodov Večera dnevno, danes prodajo le še okoli 25 tisoč izvodov časopisa, od tega 2400 v prosti prodaji, ostalo pa so naročniki.
Čeprav se večerovci zelo radi "javno pridušajo", kako Maribor "živi za Večer," je realnost očitno povsem drugačna. Vsi podatki namreč pričajo, da vsak dan vedno manj Mariborčanov kupuje - mariborski Večer ...!
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Crnkovič Matiji Stepišniku Gregor Golobič Petrina Šebart Žižek Katja Šeruga Bojan Bauman kot pri Delu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Obeta se hiter polom novinarske zadruge, ki naj bi kupila mariborski Večer