objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 16. september 2013 ob 07:04

Začetek gradnje džamije spremenili v politično promocijo Jankovića in Türka
Slovenski mufti Nedžad Grabus nenehno hvali ljubljanskega župana, v Sarajevu pa se verskim voditeljem pritožuje, da mu je Zoran Janković predrago prodal zemljišče za džamijo
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Celih (pre)dolgih 44 let, tja od leta 1969(!), je islamska skupnost v Sloveniji potrebovala za pridobitev "vseh dovoljenj" za gradnjo džamije v Ljubljani. Islamski kulturni center naj bi zdaj zgradili čez okoli tri leta, še največ s pomočjo denarja emirja iz Katarja, šejka Hamada bin Kalifa al Tanija, ki ga je na sobotni slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna predstavljal katarski minister za vakufe in islamske zadeve Ghaith bin Mubarak Al - Kuwari.
Zato ni čudno, da se je minuli petek na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico zbralo okoli petindvajset tisoč ljudi(!), kar je večja množica, kot si jo lahko zamislimo na aktualnem evropskem košarkarskem prvenstvu v Stožicah, na kakršnikoli nogometni tekmi v Sloveniji ali pa demonstracijah tako imenovanih vstajnikov.
Toda slovesnost so nekateri žal spet brezkompromisno izkoristili predvsem za lastno politično promocijo, zlasti ljubljanski župan Zoran Janković ter nekdanji predsednik države Danilo Türk.
Slednji je nastopil tudi kot eden od slavnostnih govornikov, čeprav za to, sodeč po protokolu, sploh ni bil - predviden. Zato Türkov govor - za razliko od govorov preostali slavnostnih govorcev - ni bil že vnaprej preveden v angleški jezik ter na voljo povabljenim VIP gostom. Po nekaterih informacijah naj bi eks predsednik Türk do "funkcije govorca" pravzaprav prišel šele zadnji hip, najverjetneje na podlagi dogovora med Jankovićem in slovenskim mufitjem Nedžadom Grabusom, sicer pa je Danilo Türk edini govoril o - Siriji.
Prav tako ni povsem jasno, v čigavem imenu je na petkovi slovesnosti sploh govoril Danilo Türk?! Državo Slovenijo je namreč predstavljala predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je na prireditev sicer nekoliko zamujala (zaradi proslave ob priključitvi Primorske matični domovini v Lipici), in je prav tako imela slavnostni govor.
No, na novo "oživela" politična promocija Danila Türka je sicer zelo verjetno, tako ocenjujejo poznavalci, povezana z najnovejšimi dogajanji znotraj slovenske levice ter nastajanjem novih političnih strank.
Pravi šov pa si je na prostoru nove džamije privoščil Zoran Janković. Vabilo na zaslišanje, ki ga je v petek dopoldne dobil od Nacionalnega preiskovalnega urada (specializirano državno tožilstvo ga namreč sumi dveh kaznivih dejanj goljufije), mu očitno še ni prišlo do živega. Na koncu svojega populističnega nastopa je zbranim muslimanom v značilni "srbohrvaščini" napovedal slovitega "jednog i jedinog" pevca Halida Bešlića, ki naj bi ga zbranim na tem dogodku "podarila" on in Ljubljana.
Vmes je trikrat "po botrovsko" poljubil Alenko Bratušek (ko je Bratuškova prišla, ko je Janković končal svoj govor in ko je govor končala ona, češ naj se ve, kdo je tukaj boss. "Uboga" premierka pa menda kakor ne ve, kako bi se temu nenehnemu poljubljanju vsaj enkrat izognila ...
Pomenljivo je tudi razmerje med Jankovićem in muftijem Grabusom. Medtem ko je mufti ljubljanskega župana v petek neprestano hvalil, se v Sarajevu, kot poročajo naši viri, Nedžad Grabus tamkajšnjim verskim voditeljem pritožuje čez Jankovća, kako mu je res predrago, za 460 evrov na kvadratni meter, prodal zemljišče za džamijo. Ob tem nekateri, vključno z muftijem Grabusom, očitno kar pozabljajo tudi na znane družinske tragedije številnih bosanskih gradbenih delavcev v Sloveniji, ki so ponižani ter obubožani ostajali brez dela na projektih in podjetjih (Stožice - Grep, Vegrad - Celovški dvori), katere je podpiral prav Zoran Janković ...
Na sobotni slovesnosti sta se po dolgem času v javnosti skupaj pojavila tudi nekdanja političarka Katarina Kresal in razvpiti odvetnik Miro Senica.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Hamada bin Kalifa al Tanija Ghaith bin Mubarak Al - Kuwari zoran janković Danilo Türk Nedžadom Grabusom Alenka Bratušek zoran janković petek dopoldne dobil Halida Bešlića Katarina Kresal miro senica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Začetek gradnje džamije spremenili v politično promocijo Jankovića in Türka