objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 13. september 2013 ob 05:38

Milijoni evrov iz Mercatorja. Neuradno: Soršak in Senica pod lupo policije
Sum kaznivih dejanj. Šlo naj bi za inscenirano zadevo urada za varstvo konkurence, zaradi katere naj bi v Mercatorju plačali 4,5 milijona evrov, samo odvetniška pisarna Mira Senice naj bi dobila 3
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah, ki nam jih je potrdilo več različnih ter med seboj nepovezanih virov, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo nekdanjega direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka in odvetnika Mira Senico zaradi suma kaznivih dejanj pri postopku "Soršakovega urada" zoper Mercator, iz leta 2008 oziroma 2009.
Na generalni policijski upravi preiskave zaenkrat še niso potrdili, pa tudi zanikali ne, pravijo le, "da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov odgovorov ne morejo posredovati."
In če te informacije držijo, potem je jasno, da pravkar poteka preiskava ene od potencialno največjih korupcijskih afer v Sloveniji.
Spomnimo, Jani Soršak, sicer nekdanji odvetnik v pisarni Mira Senice, in njegov urad so Mercator preiskovali zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja, odločbo zoper Mercator pa izdali 29. junija 2009. Pravni boj Mercatorja zoper Soršakov urad je šel celo do vrhovnega sodišča, vmešala se je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, glavni akter pa je bil Miro Senica, znan tudi kot zasebni partner nekdanje predsednice LDS in takratne ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Po dosedanjih informacijah je Mercator za omenjeni pravni postopek porabil okoli 4,5 milijona evrov, samo odvetniška pisarna Mira Senice naj bi prejela 3 milijone evrov!
Mimogrede, da je odvetnik Senica v minulih petih letih z Mercatorjem zaslužil fantastičnih 7 milijonov evrov, smo razkrili že oktobra 2012.
Primer je pozneje, zanimivo, postopoma "poniknil". Urad, ki se danes imenuje Agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence, je Mercator namreč zgolj zavezal, da mora "odpraviti stanje, iz katerega izhaja verjetnost kršitev določb 9. Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 82. člena Pogodbe o ustanovitvi ES," zaveze pa veljajo do prvega julija prihodnje leto. Odločba je sicer na voljo na spletni strani agencije.
Kriminalisti zdaj sumijo, da je šlo za inscenirano (dogovorjeno) zadevo (ali tako imenovano "ugrabitev države, state capture"), v skupni "režiji" Janija Soršaka ter Mira Senice, in to naj bi bil predmet kriminalistične preiskave.
Jani Soršak pri izdaji sporne odločbe tako naj ne bi "ničesar prepustil naključju". V senatu, ki je odločal o zadevi, poleg Soršaka najdemo Damjana Matičiča, njegovega naslednika na uradu oziroma agenciji, ki je veljal za Soršakovo desno roko. Še danes, poročajo viri, Soršak in Matičič vedno tičita skupaj, sta kot "rit in srajca." Matičič je sicer zaposlen na Pošti Slovenije. Tretja članica senata pa je bila Helena Belina Djalil, njegova zaupnica, ki naj bi Soršaku iz agencije, kjer je še vedno zaposlena, tudi zdaj prinašala pomembne informacije.
Zanimiva je tudi njuna poslovna zgodovina. Jani Soršak je bila namreč poročna priča propadlega medijskega tajkuna Mateja Raščana (Delo Revije), med letoma 2004 in 2007 tudi njegov odvetnik, vsi trije, Soršak, Helena Belina Djalil in Raščan, so bili tudi solastniki zasebnega podjetja Pro Consul.
Miro Senica na vprašanja, povezana z domnevno preiskavo, ni hotel odgovoriti, Jani Soršak pa je preiskavo zanikal. Češ, če bi bila, bi ga "morali zaslišati, kar se pa ni zgodilo." In pozor, že sama novinarska vprašanja, povezana s preiskavo in poslana po elektronski pošti, je označil za "žaljivo obdolžitev(?!)". Jani Soršak tudi zanika, da naj bi ga odslovili iz mednarodne odvetniške pisarne Schönherr Slovenija, ker naj bi, kot zatrjuje, sodelovanje z njimi prekinil na lastno zahtevo, decembra lani, vendar iz razlogov, ki "nikakor niso povezani z Mercatorjem." Schönherr Slovenija sicer poslovno sodeluje tudi z Mercatorjem.
Iz kabineta ministra za notranje zadeve in prvaka Državljanske liste Gregorja Viranta (Jani Soršak je namreč tudi vidni član Virantove stranke in celo predsednik DL odbora za notranjo politiko) pa so nam sporočili, da minister "ni seznanjen z vsebino preiskav, ki jih vodi policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad in še niso zaključene, zato jih ne more komentirati."
Po naših informacijah notranji minister Virant za preiskavo sicer ve, izvedel pa naj bi iz policijskih virov.
Na sedežu Mercatorju se medtem počasi zaključuje posebna revizija poslovanja v minulem obdobju, ko je Mercator vodil Žiga Debeljak, pravni del revizijske komisije pa vodi odvetnica Nina Zidar Klemenčič. In prav zadnje mesece naj bi bili kriminalisti v Mercatorju tako rekoč "vsak dan" ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janija Soršaka Mira Senico nataša pirc musar Katarine Kresal razkrili že oktobra 2012 spletni strani agencije Damjana Matičiča Helena Belina Djalil Mateja Raščana Gregorja Viranta vidni član Virantove stranke Žiga Debeljak Nina Zidar Klemenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milijoni evrov iz Mercatorja. Neuradno: Soršak in Senica pod lupo policije