objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 22. avgust 2013 ob 06:51

Tudi Virant prodajal Mercator?! Prisluhi Tomažu Lovšetu so politična bomba!
Lovšetovi odvetniki ne morejo dobiti telefonskih prisluhov, nima jih niti sodišče - kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada naj bi jih še vedno sortirali. Zato vprašanje, koga in zakaj ščiti policija?
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Šest mesecev so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada tajno prisluškovali poslovnežu Tomažu Lovšetu, nekdanjemu lastniku Diners Cluba Slovenija, ki je po medijsko odmevni aretaciji 7. avgusta pristal v priporu na Povšetovi ulici v Ljubljani. Prav ti prisluhi naj bi postali jesenski politični hit, prava tempirana bomba, ki utegnejo slovensko politično sceno "obrniti na glavo". Lovše namreč ni bil samo navaden direktor ene od kreditnih kartic, ampak ključni lobist za prodajo Mercatorja, na strani Ivice Todorića, lastnika hrvaškega podjetja Agrokor.
Lovše in Ivica Todorić naj bi v Sloveniji za lobistične, politične, odvetniške, finančne, uradniške in druge poslovne usluge že razdelila milijone evrov (številke se sučejo od 4 do 23 milijonov!), vse to pa naj bi, kot pravijo moji viri, razkrivali prisluhi telefonskih pogovorov Tomaža Lovšeta. Ki je, mimogrede, znan tudi kot "velika klepetulja". Poleg tega je imel Lovše izjemne politične povezave.
Zdaj naj bi tajni "Lovšetovi prisluhi" obelodanili, kateri od politikov ter visokih državnih uradnikov so javno "nasprotovali" prodaji največjega slovenskega podjetja hrvaškemu tajkunu, v resnici pa so Lovšetu pri prodaji Mercatorja ponujali svoje usluge in zanje po možnosti celo - kasirali denar.
Med vidnimi politiki, ki naj bi se (v povezavi z Mercatorjem) ujeli v prisluhe, naj bi bil tudi minister za notranje zadeve ter predsednik Državljanske liste Gregor Virant.
Zato ni čudno, da to, kar se trenutno dogaja s prisluh, meji že na politično-kriminalni triler. Odvetniška pisarna Čeferin, ki brani Tomaža Lovšeta, kopije prisluhov še vedno ni prejela(!), čeprav gre za dokazni material in brez njega ni mogoče sestaviti Lovšetove obtrambe, kar je naravnost grozljiv presedan v odvetniški in celo slovenski sodni praksi.
Še huje, telefonskih prisluhov nima niti ljubljansko sodišče, ki vodi postopek?! Kriminalisti NPU so prisluhe sicer res prinesli na zaslišanje pred preiskovalno sodnico Andrejo Sedej Grčar, sicer tudi podpredsednico Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je za Tomaža Lovšeta odredila 30-dnevni pripor, vendar so jih po koncu zaslišanja kriminalisti spet odnesli na sedež NPU, češ da jih - morajo "sortirati". Zato so nekateri prepričani, da policija nekoga ščiti.
No, za policijo je definitivno nerodno, če se v prisluhih priprtemu poslovnežu znajde tudi njihov resorni minister - Gregor Virant.
V odvetniški pisarni Čeferin pa razmišljajo celo o vložitvi kazenske ovadbe zoper sodnico Suzano Putrih, ki vodi postopek, če prisluhov ne bodo nemudoma prejeli.
Je pa zanimivo, da je sodnica Putrihova trenutno na dopustu, prav tako naj bi bila dopustu tudi njena kolegica, okrožna sodnica Marjutka Paškulin, ki v tem postopku nadomešča sodnico Putrihovo. Posebne operativne policijske metode zoper Lovšeta (beri: prisluškovanje) je sicer odobrila ljubljanska sodnica Sabina Višnjevec.
Po dosedanjih informacijah prisluhi Tomažu Lovšetu razkrivajo tudi "nenavadno povezavo" med kriminalisti in enim od novinarjev časopisa Dnevnik. Obstaja namreč sum ali pa indici, da naj bi ta novinar (ime in priimek sta znana tudi avtorju članka) sodeloval ali vsaj delal "z roko v roki" s policijo. V telefonskem pogovoru, ki so ga kriminalisti zabeležili 27. junija, je novinar poklical Lovšeta in ga spraševal tako, kot naj bi takrat "želeli slišati" kriminalisti. In točno na tem prisluhu, torej telefonskem pogovoru med Lovšetom in novinarjem Dnevnika, je sodnica Andreja Sedej Grčar utemeljila podaljšanje pripora Tomažu Lovšetu!
 
POPRAVEK
Časopis Dnevnik že več let razkriva sporne prakse Tomaža Lovšeta
Med časopisom Dnevnik in novinarji časopisa Dnevnik ter kriminalisti ne obstaja nobena "nenavadna povezava". Novinarji Dnevnika ne sodelujejo ali delajo "z roko v roki" s policijo. Novinar Dnevnika 27. junija v pogovoru z Tomažem Lovšetom slednjega ni spraševal tako, kot naj bi takrat "želeli slišati" kriminalisti. Gre za izmišljene konstrukte, objavljene 22.8.2013 v članku z naslovom "Tudi Virant prodajal  Mercator?! Prisluhi Tomažu Lovšetu politična bomba!", ki so namenjeni diskreditaciji novinarjev Dnevnika in Dnevnika, saj je Dnevnik v zadnjih letih razkrival sporno poslovanje g. Lovšeta. Dnevnik je g. Lovšeta junija spraševal za pojasnila o njegovem stalnem prebivališču, ker je g. Lovše v le nekaj mesecih v uradnih dokumentih navedel kar tri različne naslove v Monaku, slovenski sodni register pa kot njegovo stalno prebivališče beleži Zagreb. Podatek o njegovem stalnem prebivališču pa ni pomemben samo za njegove upnike ali upnike Dinersa, ampak tudi za Davčno upravo, saj g. Lovše že vrsto ne plačuje dohodnine. O stalnem prebivališču g. Lovšeta in s tem povezanim vprašanjem davčnega nerezidentstva novinarji Dnevnika poizvedujemo in poročamo že dve leti, o čemer obstajajo dokazi, ki bi jih avtor lahko pridobil na svetovnem spletu ali pri pravni zastopnici g. Lovšeta.
Zastavljanje vprašanj in preverjanje dejstev so temelj profesionalnega novinarskega dela, ki ga v tem primeru ne moremo pripisati avtorju članka, prepričani pa smo, da je razlog v preusmerjanju pozornosti od oseb, ki so se dejansko znašle v prisluhih Tomažu Lovšetu.
Suzana Rankov
odgovorna urednica Dnevnika
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomažu Lovšetu priporu na Povšetovi ulici Ivice Todorića Gregor Virant Andrejo Sedej Grčar Suzano Putrih Marjutka Paškulin Sabina Višnjevec Suzana Rankov odgovorna urednica Dnevnika

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tudi Virant prodajal Mercator?! Prisluhi Tomažu Lovšetu so politična bomba!