objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 22. julij 2013 ob 15:15

Preobrat. Omerzel napoveduje, da bo Slovenija glasovala proti terminalu
Vlada si je premislila - Slovenija bo v sredo glasovala proti gradnji plinskega terminala v Žavljah, saj naj bi tako v primeru pravnega spora imela večje možnosti za zmago
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je vlada prejšnji teden napovedala, da se bo Slovenija vzdržala pri glasovanju o seznamu prednostnih projektov EU, na katerem je tudi plinski terminal v Žavljah, in podala izjavo, da terminalu nasprotuje, se je danes zgodil preobrat: Slovenija bo glasovala proti, je po sestanku na vladi sporočil Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor.
Premislili so si, tako Omerzel, po posvetovanju s pravniki. Ti naj bi povedali, da bi Slovenija lahko imela zaradi vzdržanosti pri glasovanju težave. Oziroma, kot je pojasil kmetijski minister Dejan Židan, se s tem, ko vlada glasuje proti, v primeru pravnega spora možnosti za zmago nekoliko povečajo.
Gradnji terminala sicer nasprotuje precejšen del slovenske javnosti. Med drugim so danes zjutraj župani Kopra, Izole in Pirana - Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman -, vlado pozvali, naj nasprotuje uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU, saj bi terminal „pomenil okoljsko katastrofo".
Omerzel je še povedal, da je bila odločitev težka zaradi drugih dobrih projektov, ki so na tem seznamu in veliko pomenijo za Slovenijo. "S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo," je dejal in napovedal, da bo slovenska vlada pojasnila svoj glas.
Preostalih sedem projektov
bo sicer vseeno uvrščenih na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU in bodo šli naprej v postopek. Glede na to, da bo Slovenija verjetno edina država, ki bo glasovala proti celotnemu seznamu, bo ta namreč očitno potrjen, pravi Omerzel. Na ministrstvu se po njegovih besedah že kar nekaj časa borijo proti umestitvi terminala v Žavljah na seznam in se bodo še naprej "borili, da ta projekt ne uspe", pri čemer bodo uporabili vsa razpoložljiva sredstva.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Samo Omerzel Dejan Židan Boris Popovič igor kolenc peter bossman

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Preobrat. Omerzel napoveduje, da bo Slovenija glasovala proti terminalu