objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 5. julij 2013 ob 08:16

Izbrisani odpikali Viranta, več sto zahtevkov že na evropskem sodišču
Izbrisanim se 40 evrov odškodnine za vsak mesec izbrisa zdi žaljiv predlog, od Evropskega sodišča za človekove pravice pričakujejo več. Na današnji sestanek z ministrom Virantom bodo vseeno prišli
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Več sto izbrisanih je 27. junija in 3. julija na Evropskem sodišču za človekove pravice vložilo nove zahtevke zoper Slovenijo, ker ta ni izpolnila zahteve sodišča, da v roku enega leta poskrbi za ustrezno odškodninsko shemo. Eno leto po odločitvi evropskega sodišča (26. junij 2012) so zaman čakali na rešitev na domači ravni, je sporočil njihov pravni zastopnik Andrea Saccucci in dodal: "Ne bi bilo pošteno ne razumno, da bi jih prosili, naj počakajo, preden zahtevajo pravico na sodišču v Strasbourgu, niti za en sam dan."
Izbrisani po njegovih besedah od sodišča pričakujejo potrditev istih kršitev, ki jih je pred letom dni že ugotovilo v zadevi Kurić in drugi. Takrat je evropsko sodišče šestim pritožnikom določilo po 20.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo. S 26. junijem je sodišče spet omogočilo vlaganje zahtevkov, kar je več sto izbrisanih tudi storilo. Pričakujejo, da bo sodišče odločilo tudi v njihovem primeru.
Vlada odškodninske sheme v enem letu ni pripravila, jo je pa zdaj. Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, ki ga vodi predsednik DL Gregor Virant, je včeraj predstavilo osnutek zakona, ki je po Virantovih besedah tudi zadnji. Ljudem, ki so bili izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, je namenjeno 40 evrov odškodnine za vsak mesec izbrisa, upravičenci z dokazili pa bi v upravnem postopku lahko pridobili največ 2,5-kratnik tega zneska. Če bi upoštevali zahteve izbrisanih, je dejal Virant, "bi bile finančne posledice za držav okrog milijardo evrov, kar je žal nesprejemljivo“.
Danes ob 11. uri bodo ta osnutek zakona na sestanku predstavili izbrisanim, kar bo verjetno zelo naporno. V Civilni iniciativi izbrisanih prebivalcev so namreč napovedali, da se bodo z Virantom sestali le toliko, da se z njim rokujejo in mu povedo, da se nimajo kaj pogovarjati. Aleksandar Todorović iz Civilne iniciative izbrisanih aktivistov pa je dejal, da se bodo sestanka udeležili, a ne zato, da bi se pogovarjali "o skrajno nepravičnem predlogu zakona", temveč da "podučijo Viranta o resnih in nepopravljivih posledicah za izbrisane in seveda državo".
Je pa zanimivo, da se v Civilni iniciativi izbrisanih prebivalcev ograjujejo od Matevža Krivica, saj ta, kot pravijo, lahko govori le v imenu tistih, ki jih neposredno zastopa. Krivic je kot pravni zastopnik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije sicer predlog ministrstva označil za žaljivega in neodgovornega, enako pa meni tudi Dimitar Anakiev iz Zveze izbrisanih Slovenije.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrea Saccucci Kurić Gregor Virant Aleksandar Todorović Matevža Krivica Dimitar Anakiev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Izbrisani odpikali Viranta, več sto zahtevkov že na evropskem sodišču