objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 4. julij 2013 ob 06:33

Židan noče zagovarjati Čuferja. Bodo kmetje s protesti ustavili novi davek?
Predlog zakona o davku na nepremičnine je predlog finančnega ministrstva, ne pa vlade, poudarja kmetijski minister. Kmetje poleg protestov napovedujejo ukrepe, ki bodo prizadeli tudi druge državljane
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Naj povabi in vse to vpraša ministra za finance Uroša Čuferja, je včeraj v Odmevih na Televiziji Slovenija nazadnje izjavil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ko ga je voditeljica Rosvita Pesek "zasliševala“ o novem davku na nepremičnine, in sicer med drugim, zakaj vlada predloga zakona ni medresorsko uskladila, preden ga je dala v javno razpravo, in kako si ga je pravzaprav zamislila.
"Ne sprašujte mene, ki zakonu nasprotujem,“ je dejal Židan. "To ni zakon vlade, ampak zakon finančnega ministrstva,“ je dvakrat ponovil. Po njegovih besedah nihče ne ve, kakšna bo končna verzija zakona, sam pa verjame, "da bo bistveno drugačen“.
Predlogu zakona številni vsaj deloma nasprotujejo, najbolj glasni pa so v Sindikatu kmetov Slovenije, kjer zahtevajo, da se vlada z njimi sestane do 15. julija. Zahtevajo predvsem, da se iz obdavčitve izvzamejo kmetijska in gozdna zemljišča ter stavbe, namenjene kmetijstvu, s čimer se strinja tudi Židan. Če odziva vlade ne bo, predsednik sindikata Roman Žveglič napoveduje protestne shode, "kasneje, če ne bo učinka, pa še ukrepe, ki bodo prizadeli tudi druge državljane“.
Židan pravi, da bi trenutna oblika zakona naredila veliko škodo v kmetijstvu. Sektorja, ki ima nalogo, da poveča količino hrane v državi, se po njegovem mnenju ne sme tako obremeniti. Poleg tega gre za vprašanje smiselnosti: po nekaterih izračunih bi nov davek iz kmetijstva "potegnil“ okoli 80 milijonov evrov, kar pa je približno toliko, kolikor država za kmetijstvo letno namenja.
Ministrstvo za finance je v času javne razprave, ki je trajala do 28. junija, na predlog zakona o davku na nepremičnine prejelo več kot 100 pripomb, ki so jih dali občine, združenja, cerkvene organizacije, gospodarske družbe, politične stranke, posamezniki in tudi več ministrstev. Pripombe bodo proučili in jih, kot pravijo, smiselno upoštevali. Zakon naj bi bil sprejet do konca leta.
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Uroša Čuferja Dejan Židan Rosvita Pesek Roman Žveglič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Židan noče zagovarjati Čuferja. Bodo kmetje s protesti ustavili novi davek?