objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 23. junij 2013 ob 07:45

Novi rezi v socialo. Ministrica Kopač Mrak nad nadomestila za brezposelne
Sindikati napovedujejo, da bodo ostro nastopili proti določilom zakona, ki so po njihovem mnenju nesolidarna. V ponedeljek protesti?
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada je kar na dopisni seji z intervencijskim zakonom znižala nadomestila za brezposelnost in določila zgornjo mejo izplačila porodniškega nadomestila. Če bo zakon potrjen v državnem zboru, bo veljal od 1. avgusta, je včeraj (v soboto, ob 19.35), objavil portal nacionalne televizije, MMC RTV SLO.
Denarno nadomestilo za brezposelne bo nižje za tri odstotke, a ne pod 350 evrov, najvišje porodniško nadomestilo pa bo omejeno na največ dvakratnik povprečne plače - dobrih 2.800 evrov bruto. Sindikati so nad to potezo vlade ogorčeni in menijo, da gre za zahrbtno in strahopetno ravnanje. Napovedujejo, da bodo v ponedeljek ostro nastopili proti tem določilom zakona, saj so po njihovem mnenju nesolidarna. Ministrstvo za delo, ki ukrepe uvaja, sicer vodi ministrica Anja Kopač Mrak iz vrst Socialnih demokratov.
Medtem ko se bo zategovalo pas pri brezposelnih in mamicah na porodniškem dopustu, pa naj bi jo bolje odnesli mladi brezposelni. Tisti delodajalci, ki bodo za nedoločen čas zaposlili osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj mesec dni prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, bodo za prvi dve leti zaposlitve oproščeni plačila prispevkov delodajalca, poroča MMC RTV SLO. Vlada ocenjuje, da se bo na novo zaposlilo 25.000 mladih na leto (lani se jih je 20.000), a računajo, da bo kar 90 odstotkov teh zaposlitev za nedoločen čas.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Anja Kopač Mrak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novi rezi v socialo. Ministrica Kopač Mrak nad nadomestila za brezposelne