objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 12. junij 2013 ob 06:54

Jakič obranil poimenovanje vojašnice po Francu Rozmanu – Stanetu
Na seji parlamentarnega odbora za obrambo se je bil levo-desni besedni boj: je bil Franc Rozman – Stane herojski partizanski poveljnik ali totalitaristični partijski funkcionar?
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj pozno popoldne so člani odbora DZ za obrambo burno razpravljali o poimenovanju celjske vojašnice po Francu Rozmanu - Stanetu. Spomnimo, obrambni minister Roman Jakič je sredi maja podpisal uredbo, s katero je Vojašnico Celje preimenoval v Vojašnico Franca Rozmana – Staneta, to pa je poslance SDS tako razburilo, da so zahtevali sklic nujne seje matičnega parlamentarnega odbora. Po njihovem mnenju naj bi odbor ministru predlagal, da odredbo o preimenovanju vojašnice razveljavi, vendar pa večina članov odbora takšnega sklepa ni podprla.
Po pričakovanjih se je debata sukala okoli dveh nasprotnih stališč. V koalicijskih vrstah so zagovarjali poimenovanje po partizanskem poveljniku, v opozicijskih pa so, nasprotno, menili, da gre za osebnost, ki simbolizira totalitarni sistem, poimenovanje vojašnice po partijskem funkcionarju pa je nesprejemljivo. Sonja Ramšak (SDS) je prepričana, da gre za poskus "restavriranja komunističnega totalitarnega sistema in oživljanja revolucije ter za dejanje, ki po nepotrebnem povzroča delitve med ljudmi", da so takšna poimenovanja "v posmeh vsem žrtvam komunističnega totalitarizma" in da "smo Slovenci še vedno talci naše preteklosti, neresnice in zgodovinskih laži". Spomnila je tudi na odločbo Ustavnega sodišča RS, ki je v Ljubljani odpravilo poimenovanje ene od prometnic po Josipu Brozu - Titu.
Jakič (PS) je dejal, da si velike osebnosti, ki so se bojevale in žrtvovale svoje življenje za svobodo naroda, zaslužijo pozornost tudi na javnih objektih, in da je bil Franc Rozman – Stane izjemen vojak in vojaški poveljnik, ki ga ni umestno predstavljati kot simbol komunističnega totalitarnega režima, saj je umrl že leta 1944 in pri povojnih pobojih ni sodeloval. Prav narodnoosvobodilni partizanski vojski se gre zahvaliti za to, da je bil slovenski narod med drugo svetovno vojno na zmagovalni strani, je dodal.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Francu Rozmanu - Stanetu roman jakič sonja ramšak Josipu Brozu - Titu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jakič obranil poimenovanje vojašnice po Francu Rozmanu – Stanetu