objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 11. junij 2013 ob 14:50

NLB: 500-milijonska dokapitalizacija, med nadzorniki France Arhar
Medtem ko bo NLB dokapitalizirana v višini 500 milijonov evrov z enkratnimi vložki, se bo dokapitalizacija NKBM do največ 400 milijonov evrov zgodila v naslednjih petih letih
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Delničarji NLB so danes potrdili predlog Soda o dokapitalizaciji banke v višini 500 milijonov evrov. Največji delničar je, kot vemo, država, ki ima prek Soda, Kada in Zavarovalnice Triglav v NLB nekaj več kot 90-odstotni lastniški delež. Uprava NLB, ki jo vodi Janko Medja, in nadzorni svet pod vodstvom Saša Cundra sta sicer predlagala 367-milijonsko dokapitalizacijo z odobrenim kapitalom, a se je država odločila za "svoj" predlog, 500-milijonsko dokapitalizacijo z enkratnimi denarnimi vložki. Cena delnice ni določena.
Medja je dejal, da je tokratna dokapitalizacija ključni mejnik v preobrazbi banke, ki bo v prihodnje poslovala vzdržno in ne bo več potrebovala državne pomoči.
NLB ima tudi nov, manjši nadzorni svet – namesto 11 je zdaj le še sedem nadzornikov, in sicer so to na predlog Soda postali France Arhar (direktor Združenja bank Slovenije, nekdanji guverner Banke Slovenije, pogajalec s Hrvaško glede reševanja problematike (Nove) LB ter bivši šef Janka Medje), Goran Katušin, Gorazd Podbevšek, Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Miha Košak in Uroš Ivanc. Dosedanja članica nadzornega sveta Marianne Økland je po izvolitvi novega nadzornega sveta obžalovala, da v njem po novem ne bo več nobenega tujca.
Včeraj pa so v drugi "državni" banki, NKBM, delničarji pooblastili upravo, ki jo vodi Aleš Hauc, za dvig kapitala do višine največ 400 milijonov evrov. Dokapitalizacijo lahko uprava s soglasjem nadzornega sveta izvede v petih letih. Predstavniki malih delničarjev so bili jezni, saj banka zdaj lahko izključi prednostno pravico obstoječih delničarjev do novih delnic. Napovedali so izpodbojne tožbe. Prvi mož Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič meni, da gre za norčevanje iz državljanov, zlasti tistih, ki so pred petimi leti vplačali delnice. "Izveden je bil popoln prevzem družbe pri ceni 0,36 evra, kar je tudi signal, po kakšni ceni se nam verjetno obeta iztisnitev," je dejal Verbič.
Hauc pa je včeraj tudi povedal, da je uprava NKBM na podlagi forenzične preiskave vložila za 66,5 milijona evrov odškodninskih tožb proti 15 odgovornim osebam, nove tožbe pa naj bi vložili jeseni.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Medja Saša Cundra france arhar Goran Katušin Gorazd Podbevšek, Sergeja Slapničar Tit A. Erker Miha Košak Uroš Ivanc Marianne Økland Aleš Hauc Kristijan Verbič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

NLB: 500-milijonska dokapitalizacija, med nadzorniki France Arhar