objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. junij 2013 ob 09:00

Janševa SDS po razburljivem tednu dohitela Lukšičevo SD
Sodba v zadevi Patria je očitno vplivala na javno mnenje, Janša se vrača na lestvico priljubljenih; presenetljivo dobra ocena za vlado
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Anketa Dela, ki je potekala v dneh, ko se je zaključevalo sojenje v zadevi Patria, je pokazala opazno rast deleža glasov za stranko Janeza Janše. Prvouvrščena SD je dosegla 15,6 odstotka glasov, kar je manj kot prejšnji mesec (15,9 odstotka), medtem ko je drugouvrščena SDS tokrat dosegla 15,1 odstotka glasov, minuli mesec pa le 12 odstotkov. PS Zorana Jankovića na tretjem mestu ima tokrat 7,8 odstotka glasov (prej 8,6 odstotka), sledijo SLS, s 4,5 odstotka glasov (prej 5,8 odstotka), DeSUS s 4,1 odstotka (prej 3 odstotke), DL s 3,7 odstotka (prej 2,7 odstotka) in NSi s 3,2 odstotka (prej 3,7 odstotka). Neopredeljenih anketirancev je 42 odstotkov (prej 43,7 odstotka).
Kot poroča Delo, se anketirani o samem Janezu Janši tokrat niso izrekali v barometru priljubljenosti, saj je minuli mesec kot najslabše ocenjeni izpadel z lestvice. Toda prihodnji mesec bo na predlog anketiranih spet na njej.
Presenetljivo je podpora zrasla tudi Vladi RS - kljub napovedanim davkom - in njeni predsednici Alenki Bratušek, ki se je na barometru uvrstila na visoko tretje mesto (prvi je predsednik države Borut Pahor, drugi pa evropski komisar Janez Potočnik). Anketirani tega ne povezujejo z njeno stranko Pozitivna Slovenija. Ocena za delo vlade znaša 2,80, medtem ko je prejšnji mesec znašala 2,55. Zrasla je tudi ocena za delo Državnega zbora RS, in sicer z 2,33 prejšnji mesec na tokratnih 2,70.
Spomnimo, Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič so bili v zadevi Patria minulo sredo razglašeni za krive. Sodnica je Janši prisodila dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa po 1 leto in 10 mesecev. Hkrati morajo vsi trije plačati po 37.000 evrov kazni. Sodba še ni pravnomočna, nanjo se bodo pritožili.
 
Po anketi Slovenski utrip, ki jo je izvedla novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije, pa je SD dobila 16,3 odstotka glasov, SDS 13,3 odstotka in PS 6,3 odstotka glasov. Sledijo DeSUS (4,1 odstotka), SLS (4 odstotke), DL (2,5 odstotka) in NSi (2,1 odstotka). 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Zorana Jankovića Alenki Bratušek Borut Paho Janez Potočnik Ivan Črnkovič tone krkovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janševa SDS po razburljivem tednu dohitela Lukšičevo SD