objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 8. junij 2013 ob 08:37

Najvišji davki za lastnike praznih stanovanj in neizkoriščenih zemljišč
Ministrstvo za finance namerava z letom 2014 obdavčiti vse vrste stavb in zemljišč; davek na stanovanja v povprečju 120 evrov
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po predlogu vladnega zakona, ki naj bi z letom 2014 uveljavil nov davek na nepremičnine, bo ta nadomestil tri sedanje dajatve: davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje cest. Zdaj te dajatve pripadajo občinam (in se po višini razlikujejo), po novem pa naj bi se prihodek od novega davka razdelil med občine in državo. Po oceni ministrstva za finance, ki ga vodi Uroš Čufer, naj bi se prihodki državnega proračuna z novim davkom povečali za 240 milijonov evrov, prihodki občinskih proračunov pa za okoli 40 milijonov evrov. Na pripombe bodo čakali do 28. junija. S 1. januarjem 2014 bi tako obdavčili vse evidentirane nepremičnine, torej stavbe, kmetijska in gozdna zemljišča, in sicer na osnovi tržne vrednosti, ki je razvidna iz registra nepremičnin Geodetske uprave RS. Predvidenih pa je nekaj izjem, na primer nepremičnine v lasti diplomatskih ali konzularnih predstavništev.
Stanovanjske nepremičnine bodo obdavčene z 0,15-odstotno stopnjo, poslovne in industrijske nepremičnine z 0,8-odstotno, nepremičnine za druge vrste rabe (npr. za javno, kmetijsko ...) pa z 0,5-odstotno. Za zemljišča za gradnjo stavb kot tudi vsa druga zemljišča je predvidena stopnja davka v vrednosti 0,5 odstotka. V primeru, da so stanovanja prazna, se bo davčna stopnja zvišala na 0,45 odstotka, za zemljišča z neizkoriščeno rabo pa na 1,50 odstotka. Občine bodo imele možnost, da stopnje davka povečajo ali zmanjšajo za 50 odstotkov. Po oceni finančnega ministrstva bo obremenitev pri stanovanjskih nepremičninah povprečno znašala okoli 120 evrov na nepremičnino, kar je v primerjavi s sedanjim nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč v povprečju dvakrat več.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Uroš Čufer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Najvišji davki za lastnike praznih stanovanj in neizkoriščenih zemljišč