objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 17. maj 2013 ob 06:46

Faksimile. Kako je Alenka Bratušek glasovala za sporne bančne kredite
Zaupni zapisnik seje nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor nesporno dokazuje, da je tudi sedanja predsednica vlade odobravala samopostrežbo denarja v Novi kreditni banki Maribor
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pred dnevi, med poročanjem o sumljivih okoliščinah prometne nesreče nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Bruna Blažine, sem omenil kriminalistične preiskave spornih kreditov Nove ljubljanske banke in Nove kreditne banke Maribor. Kjer naj bi preiskovali tudi zelo vplivnega nekdanjega politika Janeza Zemljariča (med preiskavo NLB) ter aktualno predsednico vlade Alenko Bratušek v zadevi NKBM.
Nekaj dni pozneje je (te) preiskave potrdil tudi vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, čeprav podrobnosti ni hotel navajati.
Po zadnjih informacijah, ki prihajajo iz NPU, naj bi Alenko Bratušek "bremenili" posamezni zaupni magnetogrami sej nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor, kjer je leta 2009 in 2010 sedela kot visoka uslužbenka ministrstva za finance. Po ocenah preiskovalcev in poznavalcev se nezavarovani krediti ter njihovi odpisi namreč niso odobravali brez soglasja politike. Še zlasti ne, kadar je šlo za večje posle ali osebe, povezane s politiki.
Faksimile zapisnika ene od sej nadzornega sveta NKBM (22. decembra 2010) nedvomno potrjuje doslej že zapisane informacije. Na seji je bila prisotna tudi Alenka Bratušek, iz samega zapisnika, označenega kot poslovna skrivnost, pa je razvidno, kako so se z "neznosno lahkostjo" odpisovali ter podeljevali krediti ob soglasju sedanje premierke Bratuškove, ki je v nadzornem svetu predstavljala vlado oziroma ministrstvo za finance.
Alenka Bratušek, denimo, se je strinjala celo s ponovno podelitvijo kredita Ivanu Vizjaku, enemu od prisotnih kolegov in članov nadzornega sveta - za nakup stanovanja. Alenke Bratušek kot državne nadzornice NKBM(?!) pri tem ni zmotilo niti dejstvo, da so za "zavarovanje" tega kredita uporabili cenitev stanovanja iz leta 2008, torej cenitev staro vsaj dve leti. Ivan Vizjak, kot je razvidno iz zapisnika seje, se je glasovanja o svojem kreditu kakor elegantno vzdržal, Alenka Bratušek pa je glasovala za odobritev kredita.
In kar je še pomembneje, taisti Ivan Vizjak je bil tudi direktor dveh podjetij POM-Holdinga in Pom-Investa, ki sta iz Nove kreditne banke Maribor "odnesli" več milijonov evrov, danes pa sta obe podjetji v stečaju.
Mimogrede, solastnik Pom-Investa je bil tudi Dušan Jovanovič, prav tako tedanji član (glej zapisnik v galeriji slik) in pozneje celo predsednik nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor.
Spomnimo, Ivana Vizjaka so preiskovalci NPU med hišnimi preiskavami v zadevi NKBM; avgusta lani, začasno tudi pridržali.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
sumljivih okoliščinah prometne nesreče Bruna Blažine Janeza Zemljariča Alenko Bratušek harij furlan Ivanu Vizjaku Dušan Jovanović

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Faksimile. Kako je Alenka Bratušek glasovala za sporne bančne kredite