objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 9. maj 2013 ob 06:54

Jamnik v jeansu, preobrat na Sodu in zakaj Jankoviću nič ne diši novi DDV
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Tri zaporedne seje in malo več kondicije je tokrat potreboval Borut Jamnik (Modra zavarovalnica), da je "zlomil" protikandidaturo Adolfa Zupana za predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Na prvi seji (ponedeljek) nihče od kandidatov ni dobil potrebnega števila glasov, druga seja (torek) se je končala z nesklepčnostjo, saj so sestanek zapustili "predstavniki kapitala" (tako naj bi onemogočili Zupanovo manipulacijo s poslovnikom ter posledično njegovo izvolitev), tretji dan (sreda) pa je bil Jamnik za predsednika izvoljen soglasno. Prav tako soglasno je njegov namestnik postal - Adolf Zupan.
No, dokončna zmaga (izvolitev) Jamnika je bila za poznavalce ves čas le še vprašanje časa, čeprav je za Adolfa Zupana lobiral tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Borut Jamnik, ki je na včerajšnjo sejo prišel v ležernih hlačah iz jeansa, je spet dokazal vrhunske sposobnosti korporativne kombinatorike ter utrdil svoj sloves enega od najvplivnejših ljudi na slovenski poslovno-politični sceni. Borut Jamnik danes velja tudi za nevarnega zakulisnega konkurenta kadrovskih apetitov ljubljanskega župana ter "nepredsednika" Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, že poraženega pri imenovanju novih članov nadzornega sveta Petrola.
Včeraj pozno popoldne je Zoran Janković izgubil še bitko za "prevzem" uprave Slovenske odškodninske družbe, čeprav je njegova kandidatka Karmen Dietner obveljala za koalicijsko usklajeno (favo)ritko. Ljudje, globoko involvirani v postopek izbire uprave Soda, so mi v sredo zvečer pripovedovali, da Tomaža Kuntariča lahko "reši" le še "čudež ali močan medijski pritisk." Na koncu se je tik pred začetkom odločanja Karmen Dietner odpovedala kandidaturo. Menda zato, ker mandat uprave Soda traja zgolj do formiranja Slovenskega državnega holdinga, pritiski Zorana Jankovića ob imenovanju vodstva prihajajočega holdinga, ki bo obvladoval celotno državno premoženje, pa se bodo tako še nadaljevali. Zato včerajšnji umik kandidature Karmen Dietner dejansko pomeni samo "začasno premirje", saj Kuntarič Slovenskega državnega holdinga, ker je prek zasebnega podjetja Ingor solastnik Gorenja, ne bo mogel voditi.
Tudi Tomaž Kuntarič in Matej Runjak sta bila imenovana soglasno, ob tem, da sta se "Jankovićeva člana" nadzornega sveta, Samo Lozej in Nives Cesar, glasovanja vzdržala.
Mimogrede, Nives Cesar naj bi si že prislužila sloves "čudne" nadzornice, mož z nabolj dolgim obrazom včeraj zvečer na Slovenski odškodninski družbi pa naj bi bil odhajajoči član (bivše) uprave Igo Gruden, ki je še med prvomajskimi prazniki čisto zares računal, da si bo zmanevriral funkcijo šefa uprave.
Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki sicer trdi, da se priprava vladnih dokumentov za izhod iz krize (Program stabilnosti) dopolnjuje iz ure v uro, je po sredini tiskovni konferenci Zorana Jankovića ter njegovemu javnemu nasprotovanju predvidenega zvišanja znižane stopnje davka na dodano vrednost (8,5 na 9,5), nenadoma umaknila predlog povečanja DDV-ja, vsaj do konca tega leta.
No, razlogi, zakaj je Zoran Janković proti zvišanju tega dela davka na dodano vrednost, so seveda popolnoma jasni. Ta ukrep bi namreč prizadel predvsem trgovska podjetja, med njimi tudi Mercator, katerega delničar je Janković prek njegovega zasebnega podjetja KLM Naložbe.
Družba KLM, kjer so poleg večinskega lastnika Zorana Jankovića manjšinski lastniki še člani njegove nekdanje uprave iz Mercatorja (Aleš Čerin, Jadranka Dakić in Marjan Sedej, po novem direktor Lekarne Ljubljana), ima danes za sedem milijonov evrov delnic Mercatorja, ampak tudi 11,5 milijona evrov posojil. Nekaj delnic je Janković lani prodal, vendar denarja očitno ni porabil za vračilo posojil, saj se je dolg podjetja dodatno povečal za 230 tisoč evrov. Edini prihodek družbe KLM Naložbe v letu 2012 so bile dividende Mercatorja, ki pa po poročanju časnika Finance niso zadoščale niti za stroške poplačil obresti, zato je imela družba lani 328 tisoč evrov izgube.
In če bi vlada Alenke Bratušek zvišala še davek na dodano vrednost, bi še dodatno upadla potrošnja v Mercatorju, in posledično kopnela Mercatorjevih delnic ter vrednost premoženja Jankovićeve družbe KLM Naložbe.
P.S. Mimogrede, okoli ministra Sama Omerzela se menda že zbira skupina, ki bi rada čim prej zamenjala direktorja Plinovodov Marjana Eberlinca in si tako zagotovila prevladujoč vpliv na bodoče posle, povezane s famoznim projektom Južni tok ter gradnjo ruskega plinovoda skozi Slovenijo ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
borut jamnik Adolfa Zupana Samo Omerzel Zorana Jankovića Petrola Slovenske odškodninske družbe Karmen Dietner Tomaža Kuntariča pritiski Zorana Jankovića Samo Lozej Nives Cesar Igo Gruden Alenka Bratušek aleš čerin Jadranka Dakič Marjan Sedej

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jamnik v jeansu, preobrat na Sodu in zakaj Jankoviću nič ne diši novi DDV