objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 17. april 2013 ob 07:01

Dokumenti, dokazi. Kako so na Darsu fingirali razpise za ministra Omerzela
Antona Žagarja, ki ga je Virantov minister Samo Omerzel nemudoma potegnil za prvega človeka infrastrukture, so na Darsu, tako vsaj pravijo, klicali Mr. 10 odstotkov
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Minulo nedeljo sem razkril prve poslovne povezave med novim ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom ter novopečenim direktorjem direktorata za infrastrukturo Antonom Žagarjem, nekdanjim vodilnim uslužbencem Darsa, ki so najverjetneje vodili tudi do njegovega spornega imenovanja. Novinarji časnika Finance so včeraj natisnili obseg njunih poslov (med državnim Darsom in Omerzelovim podjetjem Lastinski), ki gre skoraj do enega milijona evrov, ter posamezne pogodbe, potem pa so vse skupaj povzeli na Pop TV.
Minister Samo Omerzel klub temu zatrjuje, da je "bilo njegovo delo z Darsom transparentno, da ni bilo nič narobe (ena od pogodb je še vedno v veljavi!)," tudi Gregor Virant, predsednik Državljanske liste ter minister za notranje zadeve in javno upravo, mu še vedno zaupa, čeprav naj bi si zdaj vzel čas za "proučitev zadeve", potem pa naj bi se odločil, kako in kaj.
Danes pa objavljam dokumente, ki nesporno dokazujejo, kako so na Darsu - moji viri pravijo, po navodilu nekdanjega direktorja informacijske tehnologije in ITS Antona Žagarja - prirejali razpise, da bi posel na koncu dobilo podjetje sedanjega ministra Sama Omerzela.
Gre za enega od javnih razpisov za vzdrževanje (inštalacijo) vremenskih postaj Boschung, ki itak delujejo na zastareli in za naročnika (Dars) dražji tehnologiji, zaradi težav posebnega senzorja, celo tja do - 30 odstotkov! Zastopnik za Boschung pa je seveda Omerzelovo podjetje Lastinski.
No, poglejmo, kako sta "to delala" Anton Žagar in Samo Omerzel.
Razpisna dokumentacija (pridobil sem jo v celoti, del pa objavljam v nadaljevanju članka na desni strani) je bila predvidena za 9 vremenskih postaj. Da bi se Žagar izognil zakonskemu naročilu male vrednosti, je "razbil" naročilo za projektiranje za zbiranje ponudb. "Naročilo" bi sicer moralo biti objavljeno na spletnem portalu Darsa, kjer bi se lahko prijavilo več ponudnikov. Potem je Žagar (njegov oddelek za IT in ITS) priskrbel sedem podjetij (med njimi tudi takšna, pravijo moji viri, ki še nikoli niso opravljala podobnih del), od katerih so bila na koncu "izbrana" tri.
Zdaj pa pozor: končni rezultat (produkt) tega naročanja so bili trije projekti za tri vremenske postaje, pri čemer so bili napisani popolnoma enako, vsebovali so celo popolnoma enake slovnične napake, čeprav "oddani" pod različnimi glavami (logotipi) podjetij!
Šlo je za naslednja tri podjetja: Iskra sistemi, Stegne, Ljubljana, Studio razvoj iz Novega mesta, ter Finars iz Zagorja ob Savi, za prispele ponudbe pa je značilno nizko odstopanje cen.
Čeprav gre za tri različna podjetja in čeprav so bili "odgovorni projektanti" pri treh omenjenih podjetjih tri različne osebe (Andrej Skobe, Rajko Rodić in Marko Zupančič), je tudi iz računalniške dokumentacije ("properties") jasno razvidno, da je vso dokumentacijo za vsa tri podjetja izdelalo le eno podjetje - Studio razvoj, konkretno oseba po imenu Marko Zupančič. Vsi trije projekti so bili izdelani 29. januarja 2010, prilagojene so bile samo glave posameznih podjetij - za potrebe očitno fingiranega razpisa.
Verjetno tudi ni naključje, da je projektna dokumentacija - po navedbah mojih virov "nameščeno" izključno za Boschung - za vsa tri podjetja nastala v Novem mestu, kjer je sedež Omerzelovega podjetja Lastinski.
In kaj se je zgodilo potem? Posel je spet "dobilo" podjetje Sama Omerzela - Lastinski d.o.o., kot zastopnik Boschunga.
Sicer pa je Samo Omerzel prvi posel na Darsu, povezan z Boschungom, brez javnega razpisa dobil že januarja 2008, težak 80 tisoč evrov. Razpis je bil sicer objavljen leta 2007, dobilo pa ga je ljubljansko podjetje Teleg-M d.o.o.. Ker pa ga niso bili "sposobni izvesti", je Anton Žagar menda osebno določil, da bo to prevzelo Omerzelovo podjetje Lastinski, toda brez javnega razpisa.
Uslužbenci Lastinskega so odpotovali v Boschung ter pridobili ustrezne licence, pogodba za obnove vremenskih postaj pa naj bi se celo nekajkrat napihnila.
Mimogrede, decembra lani krivdno odpuščenega Antona Žagarja so na Darsu klicali kar "Mr. 10 odstotkov (ali Gospod 10 odstotkov)", njegova žena Elvira (nekdanja atletinja) pa je še vedno zaposlena - na Darsu. Žagar na Darsu slovi tudi po tem, da naj bi njegovi prijatelji in z njim povezana podjetja na veliko poceni kupovali zemljišča in parcele ob predvidenih trasah cest in jih pozneje za "velik denar", ko so se začele graditi ceste, prodajali Darsu.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
razkril prve poslovne povezave Samom Omerzelom Antonom Žagarjem Gregor Virant predsednik Državljanske liste , Andrej Skobe Rajko Rodić Marko Zupančič Elvira

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti, dokazi. Kako so na Darsu fingirali razpise za ministra Omerzela