objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 29. marec 2013 ob 06:43

Šoltes ne gre zaradi ljubice. Boji se Erjavca, ali pa se špara za stranko?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Miroslav Ivanišević, predsednik računskega sodišča Črne gore, je te dni odstopil zaradi - ljubice. Na spletnem portalu You Tube se je namreč pojavil video, ki ga prikazuje v spornih pozah, zadaj pa nek žametni ženski glas, kar je bilo dovolj, da je bil prisiljen spakirati kovčke in se posloviti od svoje funkcije. Hja, odnesli so ga videoposnetki, čeprav bistveno "milejši" od tistih s super razvpito starleto Urško Čepin ter finančnim direktorjem murskosoboške državne bolnišnice in lokalnim politikom Marjanom Mačkom, ki so aprila lani vzburjali Slovenijo.
Odhaja pa tudi Ivaniševićev slovenski kolega, predsednik računskega sodišča Republike Slovenije Igor Šoltes. Po devetih letih mandata je pravkar na kratko povedal, da ne bo(!) več kandidiral za ponovni mandat, čeprav se je še pred nekaj tedni, po "tehtnem" premisleku, odločil, da se, pozor, bo(!) potegoval za nov mandat. Zdaj pa naj bi Igor Šoltes nenadoma (samokritično) spoznal, kako je dodatnih devet let res dolga doba (povdarek je tukaj na nenadoma), in se kobajagi ne spodobi, da bi bil predsednik računskega sodišča tako dolgo ... še en mandat?!
Ker pa v tej državi naključij (skoraj) ni, se logično vprašajmo, zakaj Igor Šoltes dejansko odhaja?
Po moje sta razloga lahko samo dva ...
... in oba povezana s politiko.
Prvič. Predsednik računskega sodišča, ki ga predlaga predsednik republike, za potrditev (izvolitev) v državnem zboru potrebuje navadno večino, torej 51 odstotkov glasov poslank in poslancev. Borut Pahor pri tem ne bi smel imeti prevelikih težav, upoštevajoč gladko izvolitev Vlaste Nussdorfer za varuhinjo človekovih pravic in napovedano zelo visoko podporo Pahorjevemu predlogu za novega guvernerja Banke Slovenije - finančniku Boštjanu Jazbecu.
Za udobno potrditev novega mandata predsednika računskega sodišča bi Igor Šoltes potreboval zgolj glasove sedanje vladne koalicije, ampak kot je slišati, zanj zagotovo ne bi glasovala poslanska skupina stranke Desus.
Menda zato, ker se je predsednik Desusa ter minister za zunanje zadeve Karl Erjavec nameraval učinovito "maščevati" Šoltesu, saj je moral - spomnimo - januarja 2010, kot tedanji minister za okolje in prostor v času Pahorjeve vlade, odstopiti zaradi "afere s kantami," ki jo je sprožilo poročilo računskega sodišča, Igor Šoltes pa je javno zahteval Erjavčev odstop. Brez glasov stranke Desus (in opozicije) pa Šoltes v državnem zboru ne bi šel skozi.
In drugič. Igor Šoltes se pripravlja na odhod v politiko. Postal naj bi predsednik nove "tretje" leve stranke, kar je posredno napovedal že sam, pa tudi nekateri drugi mnenjski voditelji levice, denimo Darko Štrajn, predsednik Liberalne akademije, ali Igor Lukšič, predsednik Socialnih demokratov. Ta tretja leva Šoltesova stranka bi naj na prihodnjih parlamentarnih volitvah zagotovila zmago novega levega trojčka, SD, Pozitivne Slovenije in Šoltesove stranke.
Ponovimo še enkrat: izgovori Igorja Šoltesa (mandat mu poteće 31. maja), da naj bi od kandidature odstopil zaradi "streznitvenih" očitkov, da bi "predolgo dobo" vodil računsko sodišče, so bolj navadne pravljice za lahko noč.
P.S. V bistvu bi mu lahko prej verjeli, če bi rekel, da tudi on odhaja zaradi ljubice ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Miroslav Ivanišević Urško Čepin Marjanom Mačkom Igor Šoltes Borut Pahor Vlaste Nussdorfer Boštjanu Jazbecu karl erjavec Darko Štrajn Igor Lukšič tretja leva P

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šoltes ne gre zaradi ljubice. Boji se Erjavca, ali pa se špara za stranko?!