objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 27. februar 2013 ob 07:26

Alenka Bratušek v osmih slikah. Danes je dan, ko joče tudi Katarina Kresal
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Alenka Bratušek danes postaja mandatarka za sestavo vlade, jutri bo verjetno že premierka. Toda o njej in njenih vemo strašljivo malo, skoraj nič za žensko (celo prvo žensko premierko v zgodovini samostojne Slovenije!), ki prevzema najbolj vplivno funkcijo v državi.
No, zato si oglejmo Alenko Bratušek vsaj na osmih slikah.
Alenka in mediji Ko je Sarah Palin, nekdanja guvernerka Aljaske, šla v kampanjo za podpredsednico Združenih držav Amerike, so jo ameriški mediji "slekli do golega." Pa ne samo njo, vse njene bližnje, tja do dedka. Pri nas pa "dominantni" mediji o Alenki Bratušek tako rekoč molčijo.
Ona je trenutno praktično "untouchable".
Delo, denimo, je doslej o njej objavilo samo kratko uradno biografijo, ki jo je Alenka Bratušek spisala sama.
Pa ne samo, da mediji o njen molčijo, kaj šele, da bi kaj raziskovali (verjetno se bojijo, da bi tudi kaj našli), dominantni mediji Alenko Bratušek celo "varujejo" pred drugimi mediji. Čeprav naj bi mediji oblast in politike nadzorovali.
Ko sem pred nekaj dnevi objavil njeno sporno vodenje upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo, kjer se je "izkazala" z majhnimi, vendar dovolj evidentnimi ter zgovornimi zlorabami, je TV Slovenija (3. program) to komentirala kot navadne "očitke", ki se pojavljajo zaradi njene kandidature. Pa četudi je bilo moje pisanje argumentirano z dokumenti javnega zavoda ter pričevanji zaposlenih.
Časnik Dnevnik je aprila 2011 poročal o "kranjskih izsiljenih pogodbah, ki burijo duhove." Med drugim tudi o tem, kako je javno podjetje Komunala Kranj začelo poslovno sodelovati z malim podjetnikom Mitjo (Mićo) Cvjetičaninom s.p., potem ko je Alenka Bratušek postala prva nadzornica Komunale Kranj. Mitja Cvjetičanim pa je njen izvenzakonski partner. Dnevnik te zgodbe zdaj ni hotel več obuditi.
Ja, tudi Jože P. Damijan, menda rahlo "zakompleksani" ekonomist, bloger, kolumnist ter nekdanji minister za razvoj v prvi vladi Janeza Janše, ki je ob mojih prvih medijskih najavah, da bo Alenka Bratušek kandidatka za novo mandatarko, vehementno zapisal, kako gre verjetno za "prvi april (namreč to, da bi Bratuškova postala predsednica vlade)," je zdaj povsem obmolknil.
Alenka in njena izobrazba Bratuškova je diplomirala na ljubljanski fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, na oddelku za tekstilstvo. Njena diplomska naloga ima naslov "Vpliv poroznosti konfekcijskih medvlog na hitrost izhlapevanja znoja." Magistrirala pa je na fakulteti za družbene vede, kjer se njena naloga glasi "Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod Brdo." Magistrirala je torej na javnem zavodu, ki ga je nadzorovala.
Bizarno, ampak je res. Alenka Bratušek je postala direktorica direktorata za proračun, ne da bi od znotraj videla - ekonomsko fakulteto.
Magisterij smo ji plačali davkoplačevalci, natančneje ministrstvo za finance v času finančnega ministra Toneta Ropa. Za vsak dan študijskega dopusta naj bi dobila po 100 evrov. No, pred dvema dnevoma pa so se pojavili tudi pisni očitki o plagiatorstvu njene magistrske naloge. Fakulteta za družbene vede je uradno že potrdila sum plagiatorstva in začela preiskavo, ampak Delo in Dnevnik jo spet branita?! Na Delu pravijo, da so se magistrske naloge Alenke Bratušek "lotili s pinceto," na Dnevniku pa, da gre za "vaško igro političnega prerivanja." Priznavajo pa, da v magistrski nalogi mrgoli slovničnih in tipkarskih napak, čeprav je bil njen mentor znani akademik Veljko Rus.
Alenka in njeni bližnji Izvenzakonski partner Mitja (Mićo) Cvjetičanin ima status samostojnega podjetnika Macon posredništvo. Po javno dostopnih podatkih je leta 2011 imel nekaj več kot 98 tisoč evrov prihodkov. Vedno posluje tudi tam (kot posrednik!), kjer je Alenka Bratušek nadzornica podjetja ali zavoda. To so (mi) potrdili na JGZ Brdo, to so novinarjem Dnevnika potrdili tudi na Komunali Kranj.
Kolikšen je vpliv njenega partnerja za politične odločitve Alenke Bratušek, še ni znano. Je pa med intervjujem v moji oddaji na TV3 dejala, da tabloidnim medijem ne bo "razkazovala" notranjosti svoje domače hiše, ker sta menda oba njena otroka, hčerka Nuša in sin Oskar - proti.
Podatke o premoženjskem stanju Alenke Bratušek so objavili že drugi mediji.
Alenka in politične stranke Doslej je kandidirala na listah LDS, na listi nesojene županje Kranja Hermine Krt, listi Zaresa in Pozitivne Slovenije. Na pozicijo direktorice direktorata za proračun naj bi prišla skozi kvoto Slovenske ljudske stranke, tisti novinarji, ki bolje od mene poznajo stranko Nova Slovenija, pravijo, da se je znala dobro prilizniti tedanjemu ministru za finance Andreju Bajuku. Na sejah parlamentarnega odbora za finance pa - spet v času prve Janševe vlade - vihala nos, zavijala z očmi in se "posmehovala" besedam tedanjega poslanca Socialnih demokratov Milana M. Cvikla.
Alenka in donacije v slogu Z. Jankovića Ko je Primorje gradilo novo kongresno dvorano na Brdu, pred začetkom predsedovanja Slovenije Evropski uniji, je upravni odbor JGZ Brdo vodila Alenka Bratušek. In kar naenkrat je veliko in bogato sliko državi ob tem podaril slikar Rudi Španzel iz Žalca, vredno 30 tisoč evrov. Za javnost je bilo to slikarjevo "darilo državi" Sloveniji, zadaj pa posel, ki ga je "speljala" Alenka Bratušek z Dušanom Černigojem, nekdanjim predsednikom uprave Primorja. Sliko (ki visi na Brdu) je slikarju Španzlu plačalo Primorje, toda slikar, ki je dobil 30 tisoč evrov, ni bil izbran čisto nič naključno. Rudi Španzel je namreč sosed Alenke Bratušek iz Žalca, od koder je Bratuškova doma.
Alenka in nogomet Junija 2011 sta se na "tajni lokaciji" v Ljubljani sestala predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin in naša Alenka Bratušek, takrat še članica ožjega vodstva nogometnega kluba Triglav iz Kranja. Zveza je Triglavu prej nezakonito odvzela licenco za igranje v prvi ligi, na omenjenem sestanku pa je bil dosežen dogovor, da se Triglav povabi nazaj v prvo ligo, vendar ob pogoju nogometne lustracije. Iz kluba morajo nagnati direktorja Mirana Šubica. Alenka Bratušek je na to pristala, predsednik kluba in mestni svetnik na listi Zaresa Igor Velov pa - ne. Odstranitev Šubica sta osebno zahtevala Čeferin in generalni sekretar NZS Aleš Zavrl. Ker se je Miran Šubic temu uprl, so se vsi potegnili nazaj. In ker je zmanjkalo prvoligašev, je tudi Triglav spet prišel v prvo ligo. Alenki Bratušek pa se je zdelo kupčkanje z ljudmi povsem na mestu.
Alenka in strici iz ozadja Verjetno le malokdo verjame (recimo tisti najbolj naivni), da Alenka Bratušek "sama" sestavlja novo levosredinsko vlado in da ni nikogaršnja marioneta. Ja, vlado ji sestavljajo "veliki trije", Milan Kučan, Gregor Golobič in Zoran Janković (ne nujno v tem zaporedju), vprašanje je le, ali se utegne pripetiti, da se bo Alenka Bratušek poskušala vsaj nekoliko osamosvojiti. In kaj bi se potem zgodilo.
Strici iz ozadja naj bi Alenki Bratušek tudi svetovali, naj se pred današnjim glasovanje umakne iz javnosti. Da se ja ne bi kaj zalomilo. Uradno je bila dva dni na dopustu, kar je sicer tik pred glasovanjem o njej kot mandatarki vsaj zelo nenavadno.
Vsekakor bo ta vlada "mnogo bolj Kučanova," kot je bila vlada Boruta Pahorja, ki je nastala po parlamentarnih volitvah leta 2008.
Alenka in Geena Davis Eden od kolumnistov poslovnega časnika Finance, Rok Hren, je pred nekaj dnevi dokaj vzhičeno zapisal, da smo z Alenko Bratušek "dobili slovensko" Geeno Davis. Ni mi jasno, od kod ta primerjava (tudi fizični si nista - ne vem kako - podobni), poleg tega Alenka Bratušek in Virginia Elizabeth Geena Davis dejansko nimata ničesar skupnega.
Slednja je nekdanja manekenka (rojena januarja 1956 v državi Kennedyjev Massachusetts, Alenka Bratušek pa marca 1970 v Žalcu), zelo znana holivudska filmska igralka in dobitnica oskarja (leta 1998 za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Naključni turist). Je pa tudi producentka, pisateljica, bivša športnica in športna aktivistka.
Po moje Hren ni še nikoli "live" srečal niti Geene Davis niti Alenke Bratušek.
Alenka in Katarina Kresal Bolj kot Alenko Bratušek in Geeno Davis je logično primerjati Alenko Bratušek ter Katarino Kresal. Obe povezuje ista ambicija - postati predsednica vlade. Kresalova je politično že davno out (nekje v službi nepomebne sodne mediatorke, čeprav je odlično situirana), Bratuškova pa je tik pred tem dosežkom. Zato na današnji dan, ko KK zavistno gleda Alenko Bratušek v državnem zboru, joče tudi Katarina Kresal.
Sicer pa sta precej različni, čeprav imata, hecno, istega (političnega) svetovalca za stike z javnostmi, Matijo Sevška, nekdanjega sodelavca agencije Pristop. Za razliko od Roka Hrena obe kar dobro poznam. Kresalova je bolj načitana in prefinjena, Bratuškova je bolj "hovdrasta". Ni pa takšen snob kot Kresalova, ni "high-society", tudi oblači se v precej bolj skromne blagovne znamke. Saj, Mitja Cvjetičanin pač ni odvetnik Miro Senica.
Za razliko od Katarine Kresal stoji Alenka Bratušek bolj na realnih tleh, nekateri mi pravijo, da se zaveda "svojega dometa".
Je tudi dosti bolj pogumna od Kresalove, ki je pravzaprav ena "velika revica" z umetno dozirano samozavestjo. Za razliko Katarine Kresal si je Alenka Bratušek tudi "upala priti" na televizijski intervju z menoj, kar lahko samo zelo cenim.
P.S. In nenazadnje. Alenka Bratušek nosi krajša krila, ima daljše noge ter večje oprsje od Katarine Kresal.
Pa seksistične opazke gor ali dol, saj smo vendarle enakopravni ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Alenka in mediji sarah palin zlorabami Mitjo (Mićo) Cvjetičaninom Jože P. Damijan Janeza Janše Alenka in njena izobrazba Toneta Ropa že potrdila sum plagiatorstva preiskavo Veljko Rus Alenka in njeni bližnji Nuša oskar Alenka in politične stranke Hermine Krt Andreju Bajuku Milana M. Cvikla Alenka in donacije v slogu Z. Jankovića Rudi Španzel Dušanom Černigojem Alenka in nogomet aleksander čeferin Mirana Šubica Igor Velov Aleš Zavrl Alenka in strici iz ozadja veliki trije Milan Kučan Gregor Golobič zoran janković Boruta Pahorja Alenka in Geena Davis Rok Hren Geeno Davis Virginia Elizabeth Kennedyje Alenka in Katarina Kresal Katarino Kresal Matijo Sevška miro senica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Alenka Bratušek v osmih slikah. Danes je dan, ko joče tudi Katarina Kresal